Eмисия новини
от 09.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Изложба „Българска археология“ се открива в Деня на археолога в НИМ

Традиционната експозиция с най-интересните и впечатляващи проучвания се открива на 14 февруари в Националния археологически институт с музей при БАН

БНР Новини
1
Изложба „Българска археология 2019“
Снимка: Ани Петрова

Освен всичко друго, на което е празник, 14 февруари е и Ден на археолога. Могат да се открият множество причини археолозите да празнуват на една и съща дата с почитателите на бог Дионис. Любопитно е, че съсловният празник на археолозите се отбелязва относително отскоро – 1971 г., предвид че това са хората, вещи в разчитането на „словото за миналото“ – каквото означава на гръцки думата археология.

Археологическата наука има поводи да гледа спокойно в бъдещето – оказва се, че настъпващият изкуствен интелект може да замени човека в изключително много и най-сложни дейности, но няма да измести археолозите – техните занимания изискват особена комбинация от специфични умения, които машината няма как да наподоби.

Гл. ас. д-р  Камен БояджиевВ "Нашият ден" гл. ас. Камен Бояджиев представя тринадесетата Национална археологическа изложба „Българска археология", която представя най-интересните открития от изминалия активен сезон в Националния археологически институт с музей при БАН.

Бояджиев изтъкна, че изминалата 2019 г. вероятно е била най-активната и натоварена за археологията за последните 10-15 години – за това са способствали редица фактори, като работата по големи инфраструктурни проекти, при които бяха открити многобройни находки, както и засиленото финансиране от страна на Министерството на културата.

Сред експонатите има златни, сребърни и бронзови украшения, изящни керамични фигури и съдове, златен пръстен-печат, сребърни монети, бронзови фигури и много други. Включени са 26 обекта, илюстриращи развитието на културите в днешните български земи от палеолита (над 40 000 г. пр. наше време) до Средновековието.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

Още от
Будител на годината 2020