Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слаб икономически растеж в ЕС и еврозоната в края на изминалата година

Европейски статистически институт

Икономическият растеж в еврозоната и в рамките на целия ЕС се забавя очаквано през четвъртото тримесечие на изминалата година, показва оповестената в петък неревизирана оценка на Евростат. Въпреки че икономическата експанзия в България също отслабва, тя остава една от най-добрите в рамките на ЕС.

В същото време европейската статистика отчете по-добро нарастване на европейската трудова заетост в края на 2019 година.

Според европейската статистика комбинираният брутен вътрешен продукт на 19-те страни - членки на еврозоната се увеличи с едва 0,1% през четвъртото тримесечие на миналата година след повишение с 0,3% три месеца по-рано, потвърждавайки експресната оценка на Евростат.

Негативно влияние върху икономическото представяне на еврозоната оказа свиването на БВП на Франция с 0,1% и на Италия с 0,3 на сто, докато германската икономика се оказа в стагнация в края на изминалата година.  Четвъртата и петата по големина икономики в лицето на Испания и Холандия пък се разшириха съответно с 0,5% и с 0,4%.

Спрямо година по-рано БВП в еврозоната нарасна през последните три месеца на 2019 г. със скромните 0,9% (низходяща ревизия от експресната оценка на Евростат за повишение с 1,0%) след стабилен растеж от 1,2% през всяко едно от предходните две тримесечия и повишение с 1,4% в началото на изминалата година.

Евростат представи и данни, показващи влошаване на икономическия растеж и в рамките а целия ЕС в края на 2019 година.

Според европейската статистика, БВП на 27-те страни членки ЕС (изключвайки Великобритания) също нарасна през четвъртото тримесечие с 0,1% след повишение с 0,3% през третото тримесечие, докато растежът на годишна база се забави до 1,2% от 1,5% през периода юни - септември.

За сравнение БВП на САЩ се увеличи в края на миналата година с 0,5% на тримесечна база и с 2,3% спрямо последните три месеца на 2018-а година.

За цялата изминала година икономиката на еврозоната нарасна с 1,2 на сто, а на 27-те членки на ЕС  - с 1,4 на сто.

С растеж на БВП на тримесечна база от 0,7% в края на миналата година, България се нарежда на пето място в целия ЕС. Най-силен икономически растеж от 1,5% е отчетен в Румъния, следвана от Литва с растеж на тримесечна база от 1,3%, Унгария - с 1,0% и Кипър - с 0,8%. На другия полюс са Финландия (с понижение на БВП от 0,4%), Италия (спад с 0,3%), Франция (с 0,1%) и Германия (0,0%).

С годишен растеж на БВП от 3,5% на годишна база България пък е изпреварена единствено от Унгария (скок на БВП с 4,6%), Румъния (с 4,2%) и Литва (с 3,7%), като и икономиката на Полша се разшири в края на 2019-а година с 3,5 на сто.

Европейската статистика представи малко по-добри данни за трудовата заетост през последното тримесечие на изминалата година.

Броят на заетите лица в еврозоната през периода октомври - декември нарасна с 0,3% спрямо третото тримесечие, когато техният брой се увеличи с 0,1%, а в рамките на целия ЕС  се увеличи с 0,2% след повишение с 0,1% през предходните три месеца.

Спрямо година по-рано трудовата заетост в еврозоната нарасна за второ поредно тримесечие с 1,0%, а в 27-те страни членки на ЕС - с 0,9% след повишение с 0,8% през третото тримесечие.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени