Eмисия новини
от 11.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Агенцията по горите планира санитарна сеч на 110 хиляди декара гори тази година

Снимка: БГНЕС, архив

Агенцията по горите планира санитарни и принудителни сечи на 110 хиляди декара гори през 2020 г., за да реши проблема с различни заболявания и вредители, каза пред „Хоризонт“ д-р Ценко Ценов от Агенцията.

Макар че хората често протестират срещу сечта, лесовъдите знаят, че понякога тя е най-добрият метод за подобряване на здравословното състояние на гората, казва д-р Ценов.

„През миналата година над 60 хиляди хектара, това са 600 хиляди декара, са проведени санитарни и принудителни сечи за изваждане онази маса, която е заразена, и онази маса, която потенциално носи риск за нападение от вредители и от болести“, каза той.

Тези сечи дават ефект.

„През 2016 г. засегнати от корояди в иглолистните гори бяха около 14 хиляди хектара. В момента те са 1400 хектара – т.е. 10 пъти са намалели тези площи. На практика ние сме снижили и сме ограничили максимално разпространението на този вредител“, посочи д-р Ценов.

Агенцията по горите осъществява непрекъснато наблюдение и контрол върху заболяванията в горската екосистема, категоричен е той.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт.
Още от