Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Яхиново готвят протести заради намаляла вода по ВиК мрежата

Снимка: Кирил Фалин

Жителите на най-голямото село в Кюстендилско - Яхиново, заплашват с протести заради намаляла вода по ВиК мрежата, след като от "Напоителни системи" спират над 20 незаконни хващания по водоподаващ канал за язовир "Дяково".

Днес екипи на дружеството трябваше да закрият още 4 незаконни връзки, а група от жители се събра на входа на селото, за да изрази недоволството си.

Те ползват вода от канала за язовира за къпане, за миене, за битови нужди, при това си я плащат.

От местен инициативен комитет обвиняват в бездействие и общинската управа в Дупница, че не дава ход на проект за подмяна на остаряла част от водопроводната мрежа отпреди 50 години, с етернитови тръби, по които има течове, а и съществува и канцерогенен риск, оплакаха се хора от селото.

Сега в по-високата част на Яхиново няма вода след спрените отклоненията от канала за язовир "Дяково".

"36 лева на година за къща плащаме. На някои може да е 40, на някои 36. Сега имаме съвсем слаба вода. На втория етаж не можем да ползваме, нито да се къпем. Аз в момента съм си дошъл от чужбина и изобщо нямаме никаква вода".

Шефът на "Напоителни системи" - Дупница инж. Марио Михов обяви, че всички нерегламентирани водохващания по 13-километровото трасе за язовир "Дяково" ще бъдат спрени.

"Открити са нерегламентирани отклонения, прекъснати са съвместно с "Басейнова дирекция", всичко е запечатано, има огромен ефект".

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020