Eмисия новини
от 00.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

В Пловдив се събраха на традиционното Кафе на толерантността

Кафе на толерантността в Пловдив
Снимка: БТА

Представители на всички общности  в Пловдив се събраха  на традиционното Кафе на толерантността в Джумая джамия.

Приветства ги главния мюфтия Мустафа Хаджи като отправи призив за взаимно уважение, разбирателство и обич. Началото на инициативата беше поставено  през 2015 година по повод годишнина от вандалски акт над джамията в центъра на града.

В Пловдив от векове живеят заедно хора от различни етноси и религии. Това е градът на добросъседството, подчерта Мустафа Хаджи:

"Живеем във време, в което имаме пороци и нашата младеж е изложена на набезите на тези пороци. Ние ако не положим усилия да се обичаме и да се разбираме, означава, че ще спомогнем за разпадането на обществото, а от това губим всички. Аз съм убеден, че всеки един човек от това общество желае да прояви тази толерантност, тази взаимопомощ, това уважение и се надявам от тук нататък да продължи тази традиция и да бъдем винаги заедно".

"Пловдив е многообразие, Пловдив е пример за толерантност и нека всички продължаваме да даваме съдържание на думата "заедно", подчерта областният управител Дани Каназирева.

"Важно е в днешно време ценностите, изповядвани от отделните общности, да бъдат обединени и работейки съвместно, това богатство да бъде пренасяно и в бъдещето", каза  Хюсеин Аргани - генерален консул на Република Турция, а заместник-кметът на Пловдив Пламен Панов изтъкна традиционното присъствие в културния календар на града на всички етноси.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020