Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историята на човечеството според Хендрик ван Луун

История на грешките или история на победите? „История на човечеството“ – известният труд на холандско-американския историк, писател и журналист Хендрик ван Луун има ново издание. Книгата прави обзор на грешките и победите на човешкия род. Тя обхваща мащабен период от възникването на живота на Земята, през праисторическия човек до началото на ХХ век. Финалната точка е август 1926 г.

Политологът Владимир Трифонов представя книгата в "Артефир":

"Най-много ме удиви нестандартния начин, по който бяха представени историческите процеси. Ван Луун загърбва практиката на повечето историци да затрупва аудиторията с факти. Избира литературен подход, който прави процесите по-понятни за читателя. Авторът предпочита да анализира увлекателно и достъпно процесите и тенденциите, а не фактите. Книгата не е насочена единствено назад към миналото."

"Ван Луун е оптимист. Той смята, че въпреки грешките, въпреки всички катастрофални събития, преживени от човечеството, има развитие напред. Авторът вярва в прогреса, вярва, че човечеството върви към по-добър и по-хармоничен свят, но смята, че предизвикателствата, които му поставят съвременните технологии, изискват нов тип лидери, нов тип хуманност и едно активно участие на голяма група от хора за търсене на хармония в един по-красив и по-добър свят, в който всички да могат да реализират своите възможности." 

"Хендрик ван Луун предрича глобализацията – такава, каквато я познаваме – описва процеси, които днес виждаме. На практика той е пророк. Прогнозите на Ван Луун се сбъдват."

Увлекателно четиво за всички възрасти с близо век несекваща популярност! Чудесен помощник на учениците! Над 340 великолепни илюстрации и карти! Оригиналните илюстрации и веселите анимирани карти и хронологични таблици правят пътешествието в дебрите на историята визуално незабравимо! 

Хендрик ван Луун е прочут холандско-американски историк, преподавател в Харвард, известен със своята нестандартност, писател и журналист, автор на повече от 50 книги, преведени на десетки езици.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна