Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Алжир - много различни светове в една държава

Алжир е една екзотична дестинация, която не е чак толкова популярна сред масовия пътешественик. Средиземноморската Ривиера, историческите забележителности и пустинята остават незабелязани от европейските туристи. Един любопитен факт, който вероятно малцина от нас знаят е, че след Италия, Алжир е втората държава в света с най-добре запазени останки от Римската епоха. Римляните са обитавали в продължение на почти четири века днешните земи на страната и са оставили значими следи и цели градове, отрязващи този период от историята на човечеството.

Немалко възможности има и за авантюристични пътувания до оазисния град Таманрасет през пътищата в най-голямата пустиня – Сахара. А перлата на пустинята - Джанет, с неговите известни каменни рисунки, датиращи от 6000 г. пр. н. е. – които са признати за част от световното културно наследство на ЮНЕСКО, не спира да смайват посетителите му.

Посланикът на Алжир в България – нейно превъзходителство г-жа Латифа Беназа обясни пред Радио София, че страната й заема седмо място по ниво на сигурност в света, според проучване от 2019 година:

Туристите могат да открият толкова много неща в тази държава с площ 2 млн и 480 хил. квадратни км, защото в нея има предпоставки за всеки един вид туризъм. Всички сме се сблъсквали с масовото явление, особено в развиващите се страни, туристът да бъде обсаждан от местните с предложения, покани за различни събития или настояване да купи нещо. В Алжир не е така. Там няма да ви досаждат. Винаги ще ви предложат помощта си, но без да ви притесняват.

Според Беназа, това е една необятна страна и, преминавайки от един регион в друг, човек се чувства като в различен свят. Винаги може да се разходите из планините и богатата природа в Националните паркове в най-северната част на страната. Там не липсват и ски курорти като Шреа. За туристите по-примамливо би било Средиземноморското крайбрежие, което е с дължина от 1200 км. Да не забравяме необятната Сахара и всички живописни образувания разположени в нея. В южната част на страната има два големи парка - Шасили и Огар с площ около 5 000 кв. км и невероятна красота.

Впечатляващи места са и световноизвестният град Гардайя и оазисът Арид, който е известен с това, че там е разцъфтяла любовта между световноизвестни актьори като Ален Делон и Катрин Деньов и много други. И до ден днешен това е едно райско кътче.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна