Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Приятелство в записи - Красимир Гатев свири Владигеров

Съвсем нов компактдиск на родния музикален пазар съдържа клавирна музика от Панчо Владигеров, изпълнена от пианиста Красимир Гатев - един от любимците на големия наш композитор. Дискът е озаглавен „Приятелство в записи“ и с него се отбелязват две годишнини – 120 години от рождението на Панчо Владигеров и 75 години, които Красимир Гатев трябваше да навърши през изминалата 2019 г. За жалост той напусна този свят през 2008-а, но остават направените от него записи – студийни и концертни, които се пазят във фонда на Радиото.

Официалното представяне на албума е на 18 февруари в концертната зала на НМА „Проф. Панчо Владигеров“ в София от 18 часа.

Специално за предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" подробности в аванс разказа Надя Сотирова - директор на къщата музей „Панчо Владигеров“ в София, член на инициативния комитет за честванията по повод 120-годишнината от рождението на българския класик. Музеят е една от няколкото институции, обединили усилията си, за да бъде реализиран албума, заедно с Фондация "Красимир Гатев" и “GegaNew”.

А в него може да се чуе и гласът на Красимир Гатев, който говори за музиката на Панчо Владигеров. Чуйте подробностите в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна