Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Интеграл с музика на Гражина Бацевич беше записан в Полша с българско участие

Премиерно за българския радиоефир в предаването "Алегро виваче" по "Хоризонт" беше представен двоен албум - интеграл с произведенията за соло цигулка и цигулка и пиано на полската композиторка Гражина Бацевич. Българският пианист Иван Дончев го е записал в дуо с френската цигуларка Анабел Бертоме-Рейнолдс, чиято идея е всъщност двамата да проучат в дълбочина този недотам познат на меломаните репертоар. 

Гражина Бацевич е високоуважавана полска авторка, достигнала международна слава и като виртуозна цигуларка. След като завършва Варшавската консерватория през 1932 г. тя получава стипендия от Игнац Падеревски и заминава да учи в Париж, където две години е ученичка по композиция на легендарната Надя Буланже, а по цигулка - на Карл Флеш. След Втората световна война е професор по композиция в Лодз. Умира през 1969 г.

Цигуларката Анабел Бертоме-Рейнолдс е възпитаничка на Кралската макадемия за музика в Лондон и на Университета в Кеймбридж, където учи педагогика. Обича да възражда забравени партитури, а търсенията ѝ са и в посока изучаване на творчеството на жени-композитори. Изпълненията ѝ на цигулковите сонати от Бацевич карат критиците в Западна Европа да сравняват Анабел Бертоме-Рейнолдс с легенди като Жак Тибо и Жинет Новьо, а уважаваната Джесика Душен заявява на страниците на списание BBC Music, че "за старанието си в интерпретацията на този взискателен репертоар Бертоме-Рейнолдс заслужава медал".

За музиката на Гражина Бацевич българският пианист Иван Дончев споделя: 
"За себе си открих един много интересен автор, който съчетава черти от най-късния романтизъм, дори, бих казал, началото на хроматичния начин на писане - като ранния Шьонберг или късния Вагнер. Ето тези автори някак си се вливат в нейния начин на писане. И освен цигулковата партия, клавирната партия на всичките сонати е изключително сложна и изисква тотално развита солова техника, и, разбира се, усет към този ранен за ХХ век език." 

Чуйте в звуковия файл какво разказва Иван Дончев за осъществяването на албума, записан със съдействието на Европейския музикален център "Пендерецки" в Полша. 

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна