Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сърбия и Косово подписаха принципно споразумение за жп връзка и магистрала

Подписването на споразумението в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност.
Снимка: Президентство на Сърбия

Сърбия и Косово подписаха принципно споразумение за свързване на Белград и Прищина с железопътен транспорт и автомагистрала. Това стана в кулоарите на Мюнхенската конференция за сигурност.

Посредник за това беше американският посланик в Берлин Ричард Гренел, който е и специален пратеник на Доналд Тръмп за решаване на косовския въпрос. На подписването бяха президентите Александър Вучич и Хашим Тачи.

„С това подписване отправяме още едно положително послание, че ще има повече мир, повече стабилност, повече просперитет и повече работни места. Точно от това имат нужда Косово, Сърбия и целият регион“, каза Тачи.

Той изрази оптимизъм, че Прищина и Белград ще постигнат до края на годината всеобхватно споразумение за взаимно признаване на двете държави.

Александър Вучич обаче охлади ентусиазма:

„За седми пореден път такова изявление. Прави го всяка година. Това не зависи от политическите желания, а от политическите реалности и от готовността на албанците да преговарят за компромисни решения“.

Сърбия няма да се върне на масата за преговори, докато Косово не отмени 100-процентовите мита за нейните стоки, потвърди Вучич.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна