Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

България е търсена и уважавана, каза премиерът в Мюнхен

Борисов предупреди за рискове от отлагане на преговорите със Скопие и Тирана за еврочленство

Бойко Борисов участва в кръглата маса „Балканска сигурност“ в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.
Снимка: Пресслужба на БС

Премиерът Бойко Борисов предупреди, че ново отлагане на преговорите за членство на Северна Македония и Албания в Евросъюза „рискува да повиши националистическите настроения в региона и може да изостри напрежението със съседните страни“.

„Не можем да си позволим да направим стратегически грешки в толкова стратегически важен регион“, категоричен бе той на кръглата маса „Балканска сигурност“, която се провежда в рамките на Мюнхенската конференция по сигурността.

Премиерът изрази надежда, че Европейският съвет ще достигне до консенсус за започване на преговори за членство с двете балкански държави по време на срещата през март.

Борисов посочи, че запазването на фокуса на европейската интеграция върху страните от Западните Балкани остава един от основните приоритети за българската външна политика, съобщи правителствената пресслужба.

България е търсена и уважавана

Пред журналисти в Мюнхен премиерът заяви, че светът се развива много динамично, България е във фокуса и е уважавана и търсена от всички.

Борисов изтъкна, че страната ни е давана за пример за справяне с нелегалната миграция, която е първи и основен проблем в Европа.

„Споделихме своите възможности в тази сфера. Повишаване отбранителните способности на страната, новите самолети, които България закупи, реорганизацията и подготовката на армията, международните учения, които се провеждат у нас, в страната, в Черно море, имаше много интереси и за това, което направихме и по отношение на някои руски дипломати“, каза Борисов.

Против флотилия в Черно море

„Отново затвърдих позицията си, че съм против флотилия в Черно море, че мирът и разбирателството, енергийните проекти, от една страна съм съгласен, че правят страните зависими, но ние правим интерконектора с Гърция, който ни дава абсолютна диверсификация“.

„В същото време „Балкански поток“ дава възможност и за работа и с Русия, и с Турция, и с други държави в региона. Много ясно трябва да се разделят нещата. Взаимно изгодните бизнеси и интереси за държавите трябва да се поддържат, да се спазват правилата и европейските ценности и да не се шпионства“, заяви българският премиер.

Отсъствие на Запада в горещите точки

По думите му днес все по-ясно се поставя темата за отсъствието на Запада в горещите точки на света - Сирия, Либия, Йемен, Ирак, които са все в близост до България.

Премиерът подчерта, че това не означава присъствие на Запада с военна сила.

„Напротив – силата на общия ни пазар, ние имаме най-голямата икономическа мощ, за всички сме интересни да търгуват с нас. С икономическите възможности, които има Запада, може да направи така, че да има траен мир. Назовавайки проблемите с истинските имена, мисля, че може да има успех“, добави Борисов.

Зеленият пакт на ЕС поставя България в тежка ситуация

Премиерът Бойко Борисов изтъкна, че в рамките на конференцията ще постави и темата за Зеления пакт на Европа. Според Борисов, влизайки в Зеления пакт като част от целия ЕС, България ще изпадне в много тежка конкуренция на тези, които няма да са в пакта и ще продължат да използват въглища.

„Със Зелената сделка и с разрешението на ядрената енергия, България като ядрена сила и имайки ядрени реактори, закупила за 3 милиарда ядрени реактори, трябва да строи централа. Иначе след 10 години няма да има кой да покрие енергийните нужди на страната, ще трябва да внасяме ток“, посочи министър-председателят.

Борисов отбеляза, че предстои страната ни да посетят втора група експерти от САЩ. „Обясних наясно целия енергиен микс – какво губим, какво печелим, какво сме направили, как сме защитили, когато е трябвало. Действам с много голяма увереност, защото съм прав“, заяви Бойко Борисов.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020