Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Конференция за бъдещето на призрачния град Вароша отново повиши напрежението в Кипър

Снимка: ЕПА/БГНЕС

За първи път след турската инвазия от 1974 г. в града-призрак Вароша в окупираната северна част на Кипър се провежда среща на високо политическо ниво с участието на Турция. Висши представители на Анкара и признатата само от нея Севернокипърска турска република обсъждат днес бъдещето на мъртвата повече от 45 години кипърско-гръцка част на Фамагуста.

Конференция-кръгла маса за правните, политическите и икономическите аспекти на отварянето на Вароша, изоставеното някогашно кипърско-гръцко предградие на Фамагуста, се провежда днес в оградената с телена мрежа и забранена зона.

В нея участват вицепрезидентът на Турция Фуат Октай, турският министър на правосъдието, т. нар. „премиер” и „външен министър” на кипърските турци, политици, адвокати, бизнесмени.

Лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ не е поканен.

На конференцията ще бъдат направени „консултации” по „политическата и законова пътна карта” за отварянето на Вароша, която вече 45 години е турска военна зона, за нов живот под управлението на кипърските турци.

Решение за това обявиха Анкара и подкрепяното от нея „правителство” в окупираните територии през юни миналата година. То значително засили напрежението на разделения остров, защото е в нарушение на приетите от Съвета за сигурност на ООН през 1984 г. и 1992 г. две резолюции. Те определят като недопустими опитите за заселване на която и да е част от Вароша от хора, различни от нейните законни жители кипърски гърци, и призовават за прехвърлянето на този район под администрацията на ООН.

Вароша е напусната от своите близо 40 000 жители кипърски гърци през август 1974 г. по време на турската инвазия.


След решението от юни миналата година „правителството” на самообявилата се Севернокипърска турска република започна цялостен преглед и оценка на имуществото и инфраструктурата в празния град като първи етап от подготовката за неговото отваряне за ново заселване и възстановяване.

Резултатите от тази инвентаризация се очаква да бъдат обявени на конференцията днес. Турция и подкрепяното от нея кипърско-турско правителство вече заявиха, че близо 70% от имотите във Вароша принадлежат не на кипърските гърци, а на религиозната фондация на кипърските турци EVKAF.

Правителството на Кипър ще предприеме всички необходими дипломатически и политически мерки, за да предотврати всякакви планове на окупационните сили да използват Фамагуста, заяви в петък говорителят на кабинета в Никозия Кириакос Кусиос.

Кипърско-турски неправителствени организации, активисти за мир, леви партии, синдикати организират днес протестна демонстрация срещу провежданата във Вароша среща. Те я определиха като „националистическа провокация”,  насочена срещу федералното обединение на Кипър.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.