Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Доц. Паскал Желев: Коронавирусът няма да измени траекторията на китайската икономика

Доц. Паскал Желев
Снимка: Личен архив

Светът продължава да следи с напрежение развитието на ситуацията с китайския коронавирус.

Пред БНР доц. Паскал Желев, преподавател по международни отношения в УНСС, коментира, че икономиката на Китай продължава да бъде в плен на ефектите от епидемията и е трудно да се прогнозира разпространението ѝ и кога ще бъде овладяна.

„Рано е да се изчислят пораженията за икономиката на страната. През миналата година Китай регистрира икономически растеж от 6%, което е на най-ниско равнище от 30 г. насам, тъй като страната навлиза в преход от бърз към по-качествен растеж“, отбеляза доц. Желев в предаването „Събота 150“ на програма „Хоризонт“.

Той посочи, че повечето анализатори очакват годишният икономически растеж да се запази на равнище от около 5% през 2020 г.: „Липсват апокалиптични прогнози, че страната може да изпадне в рецесия. Основният въпрос е каква ще бъде продължителността на епидемията“.

В аналогия с ТОРС (тежък остър респираторен синдром – б.р.), обхванал Китай от ноември 2002 до юли 2003 г. експертът посочи, че тогава той е довел до съкращаване с 2% през второто тримесечие на 2003 г. Но това бързо се е компенсирало и на годишна база спадът е бил 0,5%.

„Както показва досегашният опит, епидемиите имат краткосрочен характер и аз не очаквам коронавирусът да измени средно и дългосрочната траектория на китайската икономика и така да отслаби политическата стабилност в страната или нейната технологична и военна мощ. Китай ще продължи да бъде най-големият производител на промишлени стоки в света, най-големият износител и вторият най-голям вносител“, прогнозира доц. Паскал Желев.

Цялото интервю можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!