Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Волфганг Ишингер получи топ отличие на българското МВнР

Волфганг Ишингер получи в Мюнхен „Златна лаврова клонка“ от Екатерина Захариева, а на церемонията присъства Бойко Борисов. На церемонията в Мюнхен
Снимка: МВнР

Министърът на външните работи Екатерина Захариева връчи най-високото отличие давано от министерството „Златна лаврова клонка“  на председателя на Мюнхенската конференция по сигурността проф. д-р Волфганг Ишингер.

На церемонията в Мюнхен присъства и премиерът Бойко Борисов, а разговорите между тримата бяха доминирани от европейската перспектива на Западните Балкани.

„Посланик Ишингер, първо, е един от най изявените имена в дипломацията във външната политика в Германия,  но и в световен мащаб. Второ, много добър приятел на България и на Европа. Всъщност години наред като председател на Мюнхенската конференция е допринасял затова българското участие в конференцията да бъде много видимо“, каза министър Екатерина Захариева.

Волфганг Ишингер председателства Мюнхенската конференция от 2008-ма година, а работата му на дипломат винаги е била свързана с Европейската перспектива на Балканите.

Отличието на посланик Ишингер се присъжда за съществения му принос в развитието на българо-германското сътрудничество и по повод 140 г. от установяването на дипломатически отношения между България и Германия.

Волфганг Ишингер е дипломат с почти 40-годишна кариера. Тя започва през 1973 г. в Ню Йорк - до 1975 г. работи в Секретариата на ООН като сътрудник в кабинета на генералния секретар на ООН Курт Валдхайм. Официално се присъединява към Федералното министерство на външните работи през 1975 г. От 2001 г. до 2006 г. Ишингер е посланик на Федерална република Германия във Вашингтон. Първият му работен ден във Вашингтон се оказва съдбоносен - 11 септември 2001 г.

 Ишингер е участвал в ключови международни преговори като специален пратеник, включително в разговорите за мирния процес в Босна и Херцеговина в Дейтън, Охайо, в преговорите за сключване на Основополагащия договор за отношенията, сътрудничеството и сигурността между НАТО и Русия, в дискусиите за разширяването на ЕС и НАТО, и кризата в Косово. През 2007 г. Ишингер участва в преговорите на т.нар. Тройка за бъдещето на Косово (САЩ/EС/Русия) като представител на Европейския съюз, които водят до обявяването на независимостта на Косово.

След завръщането си от Лондон, където е посланик на Германия от 2006 г. до 2008 г., поема поста на председател на Мюнхенската конференция по сигурността от Хорст Телчик. Член е на Надзорния съвет на Алианц Германия, на Европейския съвет на Инвесткорп и на Управителния съвет на Стокхолмския международен институт за изследване на мира.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени