Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турска делегация отива в Русия за Идлиб

Турският външен министър Мевлют Чавушоглу и германският му колега Хайко Маас в Мюнхен.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турска делегация ще посети Русия в понеделник за обсъждане на ситуацията в северозападната сирийска провинция Идлиб, след новото разпалване на насилие в региона.

Русия и Турция са на противоположни страни в конфликта, но успяха да постигнат съгласие през 2018-а за установяването на зона на деескалация в Идлиб. През последните седмици обаче офанзива на сирийското правителство довела до смъртта на 13 турски войници наруши крехкото сътрудничество между Анкара и Москва.

На Мюнхенската конференция по сигурността турският външен министър Мевлют Чавушоглу съобщи, че желае да реши проблемите с Русия, касаещи Идлиб, посредством дипломация, но беше категоричен, че ако е необходимо, ще бъдат предприети и други мерки.

„Миналата седмица нашите военни бяха атакувани. Имахме жертви. Отговорихме и ще продължаваме да го правим. Няма да позволим още кръвопролития в Идлиб в Сирия. Очакваме нашите съюзници и партньори да работят с нас, за да окажем максимален натиск на режима и подкрепящите го, за да спрат с агресията“, каза той

Над един милион и седемстотин хиляди сирийци са се придвижили към турската граница заради интензивните атаки, отбелязва Ройтерс.

Турция остава страната, подслоняваща най-много бежанци в света - над три милиона и седемстотин хиляди, след началото на гражданската война в Сирия през 2011-а.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна