Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Атанас Атанасов: Проверката на приватизацията е политическа инициатива

Атанас Атанасов в студиото на “Неделя 150“
Снимка: Светослава Кузманова

„Възложената на ДАНС пълна проверка на целия приватизационен процес и на последващия контрол от отговарящите за това министерства, агенции и други държавни ведомства е политическа инициатива с цел да бъдат омаскарени политически противници и предизборно обещание на Иван Гешев. Това е политически капан за отклоняване на вниманието от съществените проблеми“. Това подчерта пред БНР председател на ДСБ и съпредседател на „Демократична България“ ген. Атанас Атанасов.

По думите му ДАНС няма капацитет да извърши тази задача, тъй като е контраразузнавателен орган:

„Тази служба има съвсем други задачи. Хората, които работят вътре, нямат специализация и капацитет да извършат това. Става въпрос за около 10 000 приватизационни сделки, които трябва да бъдат прегледани основно за тяхната юридическа изправност. Оперативните служители на ДАНС са подготвени за съвсем други неща. Освен това ДАНС е част от изпълнителната власт и е подчинена лично на министър-председателя“.

В предаването „Неделя 150“ ген. Атанасов попита:

„Г-н Гешев ще провери ли своите предшественици, прокурорите и тези, които са получавали преписки и данни за извършени престъпления при приватизационния процес и не са образували досъдебни производства? Всички данни са били налични и публични“.

Интервюто с ген. Атанас Атанасов можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!