Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мая Манолова: Вносът на боклук за периода 2011 - 2017 година се е увеличил 15 пъти

"Изправи се. БГ" с предложения за промени в Закона за управление на отпадъците

| обновено на 17.02.20 в 17:40
Мая Манолова
Снимка: Ани Петрова

Гражданско движение "Изправи се. БГ" е изготвило предложения за промени в Закона за управление на отпадъците, съобщи председателят Мая Манолова.

Сред предложенията е изискването площадките за съхраняване на отпадъци да са разположени в териториите на инсталациите и централите, които ще ги оползотворяват, за да няма площадки за боклук из цялата страна.

С измененията на Закона за отпадъците, с вносител гражданското движение "Изправи се. БГ", се въвежда изискването да има съгласувателна процедура с кметовете, когато в близост до населеното място предстои разкриването на площадка за съхраняване на отпадъци, посочи Мая Манолова и още:

"Сега кметовете и местните общности последни научават за поредния терен, който ще се зарие или вече е зарит с боклуци и нямат никаква възможност за реакция.

Намаляване на сроковете за съхранение на опасни и неопасни отпадъци от една и три години, да бъдат намалени на шест месеца.

Задължително видеонаблюдение, включително и на площадките, на които се съхраняват отпадъци, и система за проследяване на превозните средства, които транспортират отпадъци".

Мая Манолова твърди, че вносът на боклук за периода от 2011 до 2017 година се е увеличил 15 пъти или от 10 хил. тона на 150 хил. тона.

По думите на Манолова изнесеният боклук за 2017 година от България е 15 пъти по-малко от внесения, а същевременно над 190 хил. тона от внесения са предназначени за изгаряне.

Интервю с Мая Манолова в предаването "Нещо повече" можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!