Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Северна Македония посрещна речта на Макрон с умерен оптимизъм

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева и служебния министър на външните работи на Република Северна Македония Никола Димитров.
Снимка: БТА

Северна Македония посрещна с умерен оптимизъм речта на френския президент Еманюел Макрон в Мюнхен, с която той обяви, че всички условия за начало на преговори за членство са изпълнени и се очакват докладите на Европейската комисия за напредъка на Скопие и Тирана през март.

Външният министър на Северна Македония Никола Димитров коментира изказването на Макрон след среща с българския си колега Екатерина Захариева в рамките на Конференцията по сигурността в Мюнхен:

"Трябва да бъдем внимателни, трябва да направим всичко, което можем, докладът на Европейската комисия да бъде много позитивен и така имаме нова методология, имаме добър, позитивен доклад и мисля, че това увеличава шансовете ни".

Парламентът в Северна Македония работи почти денонощно, за да изпълни изискванията за начало на преговори с Европейския съюз. В последния ден преди разпускането на депутатите за предсрочните избори се разглежда Законът за явното обвинение. Екатерина Захариева коментира:

"Голяма част от нещата зависят и от тях. Днес имат много важен ден. Говорихме за Закона за явното обвинение. Така са го кръстили, което се разглежда в момента в техния парламент. Това ще спомогне за позитивния доклад".

Захариева и Димитров са обсъдили и съвместното председателство на Берлинския процес тази година. 


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна