Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Чавушоглу: Да се осигури трайно примирие в Идлиб

Мевлют Чавушоглу
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Турският министър на външните работи Мевлют Чавушоглу заяви, че трябва да бъде осигурено трайно примирие в сирийската провинция Идлиб.

Турция и Русия подкрепят противникови страни в сирийския конфликт, но си сътрудничат за постигане на политическо решение. Скорошната офанзива на сирийския режим в Идлиб обаче засили напрежението на Анкара с Москва, отбелязва Ройтерс и допълва, че милион и 700 хиляди души са се преместили близо до турската граница заради боевете. 1800 са жертвите в периода след примирието от 2018 г.

"Казахме на руската страна, че е необходимо да бъдат спрени незабавно нападенията и да бъде осигурен постоянен режим на прекратяване на огъня", заяви турският външен министър Мевлют Чавушоглу, който вчера на Мюнхенската конференция се срещна със своя руски колега Сергей Лавров.

Чавушоглу посочи  също, че е разговарял и с американски конгресмени по време на форума. Той добави, че Вашингтон трябва да работи в посока подобряване на отношенията с Турция по принцип, а не само заради създалото се напрежение с Русия около Идлиб.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна