Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Здраве и стил на живот (медиен преглед)

Месечните помощи на 10 591 деца са спрени от началото на учебната година до 19 декември заради натрупани пет неизвинени отсъствия в училище в рамките на един месец, пише МОНИТОР. Това става ясно от писмен отговор на социалния министър Деница Сачева до депутата от БСП Георги Гьоков на въпрос за раздадените помощи през изминалата година.Още след старта на учебната година – през октомври, са отрязани помощите на семействата на 1275 ученици заради бягство от часовете. През следващия месец още 5555 са останали без детски, а през декември са спрени помощите на 3761 деца, кръшкали от училище. Семействата на други 988 хлапета пък са лишени от помощи, защото не са посещавали детска градина от началото на учебната година. През октомври са секнали детските на 424 хлапета, други 328 са останали без помощи през ноември, а 236 са санкционираните през последния месец на миналата година заради отсъствия в забавачката.

1715 от всички над 2200 школа в страната използват електронен дневник през учебната 2019/2020 г., за да нанасят отсъствия и оценки онлайн. Това показват данни на образователното министерство, предоставени на МОНИТОР. Училищата могат да избират между три варианта – хартиен, хартиен и електронен или само електронен дневник. На последната опция са се спрели близо 400 от тях. Това означава, че всяко пето школо у нас е пратило в историята хартиения дневник.Всяко училище, избрало електронен дневник за настоящата учебна година, е финансирано от бюджета на образователното министерство през национална програма „Информационни и комуникационни технологии в системата на предучилищното и училищното образование“. Сумата, която се отпуска за годишния базов абонамент, зависи от броя на обучаващите се ученици. Тя започва от 650 лв. при училища с по-малко от 150 възпитаници и стига до 1500 лв. в школата с над 1000 деца, посочват от МОН. За една част от училищата обаче сумата не е достатъчна и затова доплащат.

15 нови електробуса и 13 трамвая ще тръгнат по софийските улици през тази година. Това съобщи кметът на София Йорданка Фандъкова, информира МОНИТОР. Тя обясни, че модернизацията на градския транспорт е една от основните мерки за справянето със замърсяването на въздуха. Изграждането на първия етап от третата линия на метрото пък ще спестява 90 хиляди тона вредни емисии годишно. Фандъкова уточни, че през тази година ще бъдат пуснати 8 км от третия лъч, а други 4 ще бъдат завършени. Друга мярка на кметството за борбата с мръсния въздух е безвъзмездна подмяна на старите печки на дърва. Градоначалникът уточни, че вече има голям интерес към програмата, в която са инвестирани 57 млн. лв. за подмяната на печките на 20 000 домакинства.

Законови поправки ще намалят драстично орязването на вторите пенсии от НОИ. Социалният министър Деница Сачева ще настоява основната пенсия от НОИ да не бъде намалявана средно с 20%, а с по-малко, за да може втората пенсия от частните фондове за родените след 1960 г. да бъде в по-голям размер, съобщава МОНИТОР. Всички родени след 60-та година превеждат задължително 5% от осигурителната си вноска в частен пенсионен фонд за т.нар. втора пенсия, а 14.8% постъпват в държавното обществено осигуряване. "Работата е там, че жените , които ще се пенсионират 2021 година и мъжете - 2024 година, ще бъдат ощетени. Не само те, но и на хоризонта до 2035 година, защото парите, които отиват в частните фондове, първо, са малко и второ - при частните фондове си взимат такса за управление на парите", обясни икономистът Мика Зайкова.


Ключов социален фонд, който изплаща помощи на хора с увреждания и финансира проекти на социални предприятия, възнамерява да забави темповете си на работа. Сроковете, в които фондът трябва да организира и да се произнася по финансирането на различните дейности, или ще отпаднат изцяло, или ще се удължат. В работата на фонда има и други скандални нововъведения - като възможността да се финансират и проекти със завишени разходи, пише СЕГА. Това става ясно от публикавана в портала strategy.bg заповед на министър Деница Сачева, с която ще бъде променена Методиката за разпределение на средства по фонд "Социална закрила". Фонд "Социална закрила" е създаден по силата на Закона за социално подпомагане като основен инструмент за финансиране на дейности в областта на социалното подпомагане. Бюджетът на фонда се утвърждава ежегодно, като тази година това се е случило на 3 януари, а утвърдените разходи на фонда за 2020 г. възлизат на 5 760 900 лв. В момента правилата за работа на фонда изискват в 30-дневен срок от утвърждаването на бюджета му управителният съвет да е готов  с решение за откриване на процедура за набиране на проекти.

Туристически маршрути по ромските къщи от двете страни на река Дунав се рекламират с пари от Европа, пише от първа страница ТРУД. Близо 700 000 лева или 358 051,22 евро е стойността на проекта, който се финансира от Брюксел чрез програмата за трансгранично сътрудничество между България и Румъния. Парите отиват за популяризиране на ромската култура от двете страни на границите, издаване на брошури и изготвяне на пет маршрута за бъдещи туристи. Новата ромска дестинация у нас се рекламираше по време на най-голямото специализирано изложение “Ваканция и спа”, което се проведе в София преди дни. Под мотото на програмата “Инвестираме във вашето бъдеще!” е издаден и луксозен каталог от сто страници със снимки от битието в ромските села и списък с препоръчителни места за хранене и настаняване у нас и в съседна Румъния, в които да опознаете отблизо ромската култура. В него като “съкровища на ромите” са посочени различни типични за ромите професии като тухлари, ковачи, калайджии, музиканти, както и празници и легенди на етноса.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени