Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Войната по пътищата от първо лице

Георги Стоянов: Човешкият фактор при катастрофите е водещ

Плевенският журналист подарява книгата "Останете живи" на училища

Снимка: БГНЕС

Плевенският журналист Георги Стоянов е автор на книга с истории на хора, засегнати от войната по пътищата – близки на загинали, на ранени, пострадали, очевидци, пътни полицаи. Озаглавил я е "Останете живи", защото се надява повече хора да прочетат и научат какво са изпитали преки и косвени участници в катастрофи. 

Ние всички мислим: това на нас не може да се случи. Всички „герои“ в книгата – те са си мислели по същия начин, но основното е, че става дума за човешки грешки в повечето истории. И всеки, който прочете, тези истории, да знае – един опит, да види как може да не ги допусне“, казва пред "Хоризонт" Георги Стоянов, който е редактор в регионален сайт в Плевен. Човешкият фактор е водещ при пътните инциденти, категорична е статистиката, която Стоянов е проучил детайлно.

Официална статистика Пътна полиция води от 1951 година. „До 2018-а малко над 60 хиляди са загиналите. Пострадалите за същия период са над 400 хиляди. Цялата статистика я има описана в книгата, година по година. Може да се види как расте бройката. Има някакво „подобрение“, грубо казано, в последните десетина години.“

„Книгата е изцяло за човешкия фактор при пътните инциденти – шофиране под въздействие на алкохол, гонки, шофиране под въздействие на наркотици, несъобразена скорост, ровене в телефона“, допълва авторът.

За написването на книгата го е провокирала работата му. „Всеки ден отразяваме бюлетина на МВР, както знаем, много голяма част от новините там са свързани с пътните инциденти. В плевенска област имаше няколко катастрофи с млади хора последните години, които ме жегнаха вътрешно. Брат ми е пожарникар – разказва как вадят пострадали и загинали, режат ламарини…“, споделя Стоянов.

Георги Стоянов търси формула книгата да стигне до повече млади хора. Затова прави паралелна кампания. Идеята беше кампанията да е насочена към младите хора - след като чуят посланията, може би инстинктът им за самосъхранение ще се засили – както спрямо собствения живот, така и спрямо чуждия, надява се журналистът.

Кампанията върви в повече от 15 града от миналия април. „Това беше идеята, да не е просто книга, а във всеки град да има едно събитие пред младите хора. На всяко училище подарявам по една книга, да я има книгата в библиотеката на училището.“

В книгата си Георги Стоянов е включил и препоръки за действия при катастрофи. „Тях ги включих по една друга причина – сега има тенденция като стане пътен инцидент, вади се телефонът, почва да се снима и се качват снимки, клипчета във Фейсбук, вместо нормалната първична човешка реакция да помогнеш или да не пречиш.“

Книгата има официална Фейсбук страница, откъдето може да се поръча. Популярни личности от спорта са застанали зад кампанията.

Повече по темата чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени