Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

За смисъла да даряваш кръв

Мартин Алнахас: Кръводаряването е добра кауза, нека повече млади се отзовават

Наследникът на българка и сириец е привърженик на зелените идеи и добротворчеството

Мартин Алнахас
Снимка: Здравка Маслянкова

35-годишният Мартин Алнахас от Велико Търново организира фолклорен празник за насърчаване на кръводаряването. Инициативата се състоя в двора на великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов“. Самият Мартин е кръводарител от 10 години, а по българските народни танци се запалил отскоро.

Мартин Алнахас е син на българка и сириец. Като дете живял с родителите си в Сирия, от където пази само топли спомени за трийсетте си братовчеди. Семейството се завръща във Велико Търново, където Мартин завършва Природо-математическата гимназия. Споделя, че днес не иска да се връща в Сирия, заради войната. Поддържа връзка с роднините, основно през баща си, който се завърнал в родината си преди година. Мартин Алнахас се е отдал на здравословния начин на живот, социалните каузи и кръводаряването.

Когато на дядо му се наложило кръвопреливане, поискали от него и майка му да дадат кръв.

"Само че аз тогава не можах, понеже имах ниско кръвно. След известно време се замислих дали трябва да чакам някакво бедствие, за да помогна и започнах да се интересувам. Намерих информация за кръводаряването и започнах да давам редовно кръв. Дарявам два пъти в годината, защото така съм решил. Носи ми дълбоко лично удовлетворение този акт на даряване“, разказа Мартин Алнахас пред "Хоризонт".

Мартин не е от рядка кръвна група, но дарява, за да няма дефицит в постоянния кръвен резерв на великотърновската болница. Убеден е, че кръводаряването трябва да запази своята доброволност, но и не осъжда платените инициативи, въпреки че има резерви към търговията с кръв. „В България това е принципът на кръводаряването – доброволно и безвъзмездно", смята Мартин Алнахас. 

По инициатива на Мартин Алнахас в двора на великотърновската болница „Д-р Стефан Черкезов“ се състоя фолклорен концерт за насърчаване на кръводаряването. От началото на годината до сега над 400 души са дарили кръв в Отделението по трансфузионна хематология. Нужда от кръводарители от всички кръвни групи има непрекъснато, тъй като само така може да се поддържа необходимият резерв, с който всяка болница трябва да разполага.

Част от акцията, организирана от Мартин Алнахас

Каузата на Мартин увлече великотърновци. „Наистина трябва да се празнува това нещо, защото танцът е нещо, което ни събира, а кръвта е нещо, което ни прави нация. "Омесвайки" кръвта си, помагаме на много хора“.

„Кръводаряването е една доста добра кауза. Би било добре доста млади хора да се отзоваваме, тъй като болницата ни е доста пълна с пациенти и всеки има нужда и би било добре всеки да подкрепя и да взема пример от Мартин“.

Мартин Алнахас е категоричен, че смисълът на живота е в движението и правенето на добро. Участвал е в десетки инициативи за насърчаване на здравословния начин на живот. Той е един от радетелите за създаване на велоалеи във Велико Търново. Участник е във всяка инициатива за доброволно чистене и връщане към живот на обществени места с историческо и културно значение за старата столица. Отскоро Мартин се е привързал към народните танци и се превърнал в душата на клуб „Плетеница“ във Велико Търново.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.
Снимки: Здравка Маслянкова

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна