Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марк Зукърбърг се среща с еврокомисари на фона на планове за единен пазар на данни

Основателят на Фейсбук Марк Зукърбърг по време на изслушване в Европейския парламент.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Главният изпълнителен директор на Фейсбук (Facebook) Марк Зукърбърг ще се срещне днес с еврокомисарите, отговарящи за дигитализацията и промишлеността, два дни преди ЕС да обяви предложения за ограничаване на дейността на американските и китайски дигитални гиганти, предаде Ройтерс, цитирана от БТА.

Зукърбърг ще разговаря с еврокомисаря за дигитализацията и конкуренцията Маргрете Вестагер, с еврокомисаря за вътрешния пазар Тиери Бретон и с Вера Йоурова заместник-председател на ЕК с ресор „Ценности и прозрачност“.

Очаква се Вестагер и Бретон да обявят на 19 февруари, сряда, създаването на единен европейски пазара на данни. Инициативата е насочена срещу доминацията на американските дигитални гиганти като Фейсбук, Гугъл (Google) и Амазон (Amazon), отбелязва Еврокомисията в проектопредложението, до което Ройтерс е получил достъп.

Еврокомисарите ще предложат и правила за използването на изкуствен интелект. Европейската комисия вероятно ще потърси обратна връзка с компаниите, преди да завърши окончателно новите правила.

Фейсбук вече е в обтегнати отношения с Вестагер заради начина, по който данните, събрани от социалната мрежа, са използвани от рекламодатели, както и заради правото на компанията да използва данните им за всякакви цели, включително за пускане на конкурентни продукти.

Последната публична поява на Зукърбърг в Брюксел бе през 2018 година, когато той се срещна с лидерите на Европарламента, за да отговори на въпроси за неправомерното споделяне на данните на 2,7 милиона европейски потребители с консултантската компания Кембридж аналитика (Cambridge Analytica).

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени