Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени Жикова: Доброто познание за езика ни прави красиви отвътре

Преподавателката по старобългарски език обича да изследва теми аутсайдери

Жени Жикова
Снимка: Личен архив

"Малко хора се връщат към корена на езика. А истината е, че колкото по-естетически издържан е той, толкова по-красиви сме ние отвътре. Това ни превръща в грамотни, атрактивни, успешни, независимо от различията ни." Мнението е на Жени Жикова, преподавател по старобългарски език в Софийския университет "Св. Климент Охридски". 

В по-голямата част от времето не се налага да убеждавам хората колко е важно да владееш, да уважаваш и оценяваш речниковото си богатство, понеже по такъв начин общуването е безкрайно цветно, отбелязва Жени Жикова, която бе гост на предаването "По първи петли".

Какво носи любовта към „мъртвите езици“? „Може би носи носталгия по едно по-подредено време, не спрямо графици“, смята Жени. Книгите, страниците, речта са това, което винаги ще ни свързва, вярва тя.

„Моите студенти са от специалност „българска филология“. В по-голямата си част обществото ги възприема като „учителите“, което е факт – те наистина завършват с професионална квалификация, която из позволява да преподават български език и литература в училище. Истината обаче е, че те са много по-широко подготвени в сферата на хуманитаристиката и имат изключително силна връзка с текста, културата, естетиката.“

„Езикът е система, строй и изисква време и търпение. Камо ли когато става дума за „мъртъв език“, допълва още Жени Жикова.

Сред мотивиращите фактори да учиш един вече забравен език е страстта да изучиш „онова, което е по-малко известно“, казва Жени. „Винаги съм имала слабост към разни, специфични, тесни, може би за определени хора дори теми или проблеми, въпроси аусайдери. Но там се крие за мен ключът към големите загадки.“

Жени Жикова е дете на българка и сърбин. Вярва, че „любовта е страст, свободата също, а страстта е… всичко“.

Тя е на 33 години. Определя себе си като съвместен жител на света на книгите. Бакалавър "Българска фиология" с магистратура "Кризи, конфликти и дипломация в световната политика 16-21 век" и "Трансгранична българистика" в Софийския университет "Св. Кл. Охридски". Има докторантура по старобългарски език и постдоктурантура върху речниковото богатство на Патриарх Евтимий. В момента учи трета магистратура - "Медии, култура, комуникация". Занимава се още с преводи и редакции на текстове и се вълнува повече от страници, отколкото от цифри. Споделя, че нейният читателски вкус е "дръзко автономен и понякога причудлив за околните". 

Още за потайностите на езика слушайте в звуковия файл.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна