Eмисия новини
от 17.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Емил Грашнов: Храненето в психиатриите е подвластно на фактора "най-ниска цена"

Д-р Емил Грашнов
Снимка: БГНЕС

Храната на психично болните по нищо не се различава от храната на психично здравите. Психично болни с по-големи финансови възможности ядат по-скъпи храни, когато са си вкъщи, а психично болни, които са социално слаби, съответно ядат по-евтини храни." Такъв коментар направи д-р Емил Грашнов, управител на Центъра за психично здраве София - област, по темата за цената на един храноден в лечебните заведения за психиатрична грижа

Най-силните диети в лечебните заведения се прилагат за хората с тежки телесни заболявания, по-специфична е например диетата за диабетно болните. Терапията на пациентите не е засегната от оскъдната хранителна диета, смята д-р Грашнов. 

1.90 на ден действително е доста скромна сума и ниска цена, можем да си направим сметка какво може да се купи с тези пари, изтъкна д-р Емил Грашнов. Причината за тези стойности на храноден по думите му е в това, че в повечето лечебни храненето минава през обществени поръчки, а там е трудно да се поставят допълнителни условия.

„Фирмите, които участват, предлагат менюта по рецептурник. И тъй като в условията на обществената поръчка е „най-ниска цена“, затова в някои лечебни заведения се получават такива стойности на храноден.“

В центъра, оглавяван от д-р Грашнов, стойността на един храноден е малко над 3 лева.

Мениджърите могат да помислят за условия при обявяването на обществените поръчки, които да регламентират по-пълноценно хранене, препоръча специалистът, според когото при сегашните условия няма никакъв вариант за индивидуализиране на порциите според потребностите на пациента.

По време на свиждания близките на болните носят храна отвън и им оставят пари, за да си купуват допълнително, каза още Емил Грашнов.

Социално слаби пациенти с тежки психични заболявания, при които както хигиената, така и храненето са силно занемарени, биват докарвани в много тежко физическо състояние, разказа д-р Грашнов.

Цялото интервю е в звуковия файл.
Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от