Най-силните диети в лечебните заведения се прилагат за хората с тежки телесни заболявания, по-специфична е например диетата за диабетно болните. Терапията на пациентите не е засегната от оскъдната хранителна диета, смята д-р Грашнов.
1.90 на ден действително е доста скромна сума и ниска цена, можем да си направим сметка какво може да се купи с тези пари, изтъкна д-р Емил Грашнов. Причината за тези стойности на храноден по думите му е в това, че в повечето лечебни храненето минава през обществени поръчки, а там е трудно да се поставят допълнителни условия.
„Фирмите, които участват, предлагат менюта по рецептурник. И тъй като в условията на обществената поръчка е „най-ниска цена“, затова в някои лечебни заведения се получават такива стойности на храноден.“
В центъра, оглавяван от д-р Грашнов, стойността на един храноден е малко над 3 лева.
Мениджърите могат да помислят за условия при обявяването на обществените поръчки, които да регламентират по-пълноценно хранене, препоръча специалистът, според когото при сегашните условия няма никакъв вариант за индивидуализиране на порциите според потребностите на пациента.
По време на свиждания близките на болните носят храна отвън и им оставят пари, за да си купуват допълнително, каза още Емил Грашнов.
Социално слаби пациенти с тежки психични заболявания, при които както хигиената, така и храненето са силно занемарени, биват докарвани в много тежко физическо състояние, разказа д-р Грашнов.
Цялото интервю е в звуковия файл.