Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 20 и 21 февруари в Плевен и София

Йордан Камджалов дирижира рядко изпълняваната Голяма меса на Брукнер

На 20 февруари в Плевен (в читалище „Съгласие“) и на 21 февруари в София -  в зала „България”, почитателите на класическата музика и последователите на именития диригент Йордан Камджалов, ще могат да се докоснат до едно рядко изпълнявано в България произведение - мащабната творба на Антон Брукнер - Голяма меса № 3, фа минор, за солисти, хор, оркестър и орган.

"Чували сме много изпълнения на финала, включително на сър Саймън Ратъл и Берлинската филхармония, но Камджалов надмина всички", смятат от The Bruckner Journal London.

За да пресъздадат сакралното звуково пространство, заложено в творбата на Антон Брукнер, на сцената у нас ще се качат повече от 130 музиканти от Плевенската филхармония, Националния филхармоничен хор „Светослав Обретенов” и солистите с международна кариера Мирела Александрова - сопран, Виолета Радомирска - алт, Георги Султанов - тенор и Ивайло Джуров - бас.

Каня не само почитателите на класическата музика, а и на силното, на дълбокото, на преживяното, на мощното, мистериозното – каза пред Радио София маестро Камджалов. – След Бах и Бетовен, Брукнер е най-големият звуков архитект в музикалната история.

Той посочи, че и по-рано е работил с Плевенската филхармония и с капелата „Светослав Обретенов” и сега с трепет излиза с колегите си отново на сцената.

"Голямата меса не е изпълнявана често, защото произведението изисква задълбочен, откровен прочит", допълни Камджалов. - "Тя е на латински, но в нея става дума за много човешки неща – за любов, за прошка, за смирение, за надежда и вяра. Човек навсякъде има нужда от тези неща.

Каня хората на празник, да се подкрепим взаимно с тази музика.

Мисля, че ще представя най-зрелия Брукнер, който някога съм правил."

Следващите събития в професионалната 2020 г. са свързани с нов компактдиск по музика на Хенрик Гурецки, работата по Европейската културна столица в Риека (там маестрото е музикален директор), ще бъдат издадени още два диска, а фондацията Йордан Камджалов ще отбележи 10 години от създаването си с концерт през октомври.

Какво означава за диригента, на чието име НАСА нарече астероид преди няколко години, произведението на австрийския композитор Брукнер, чуйте в специалното интервю на маестро Камджалов в студиото на Радио София.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна