Eмисия новини
от 21.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Китайската централна банка намали лихвите, за да подкрепи засегната от коронавирус икономика

Народна банка на Китай

В понеделник Китайската централна банка намали лихвения процент по своите средносрочни заеми, като това е поредната стъпка в опитите на управляващите Пекин да ограничат икономическия шок от избухналата епидемия от коронавирус, която навреди силно на бизнес дейността във втората по сила икономика в света.

Народната банка на Китай (PBoC) заяви, че понижава с 10 базисни пункта до 3,15% (от 3,25%) лихвата по едногодишните средносрочни заемни инструменти (MLF) на стойност 200 млрд. юана (около 28,65 млрд. долара) за кредитиране на финансови институции.

Докато епидемията от новия коронавирус набираше скорост по-рано този месец, Китайската централна банка понижи с 10 базисни пункта лихвите по  споразуменията за обратно изкупуване, известни като обратни репо сделки, и инжектира голяма по размер ликвидност на паричните пазари.

Днешното решение на PBoC пък се очаква да проправи пътя за намаляване на основния лихвен процент по заемите на Китай (LPR), който се очаква фа бъде обявен в четвъртък.

Централната банка също така посочи в изявлението си, че е инжектирала в понеделник още 100 млрд. юана посредством обратни репо сделки във финансовите институции, тъй като предстои да изтече предприетата преди две седмици подобна операция за общо 1 трлн. юана.

Новите агресивни стимулиращи мерки на PBoC допринесоха за солиден ръст на фондовата борса в Шанхай, като индексът Shanghai Composite нарасна в понеделник с цели 2,28%, заличавайки по този начин целият драматичен спад от близо 8%, който беше факт  при подновяването на китайската търговия точно преди две седмици след края на Лунната нова година в страната.

Индексът Hang Sang също приключи на зелена територия, нараствайки с 0,52%. Останалите азиатски борси се понижиха слабо, като основният индекс на борсата в Тайван се понижи с 0,44%, на борсата в Сингапур - с 0,22% и южнокорейският индекс Kospi - с 0,06%.

Най-солидно понижение с 0,69% отбеляза токийският фондов индекс Nikkei главно като реакция на доста солиден спад на БВП на Япония през последното тримесечие на 2019-а година. Японският БВП се сви през периода октомври - декември с цели 6,3% на годишна база след повишение с 0,5% през предходните три месеца и очаквания за по-скромен спад от 3,8 на сто.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна