Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Любомир Кючуков: В света се наблюдава нова спирала в надпреварата с въоръжаването

Любомир Кючуков
Снимка: БГНЕС

„Основната констатация, направена по време на Мюнхенската конференция по сигурността, е все по-очевидното отсъствие на сигурност в света. Освен това сигурността не се търси в двустранен диалог, а едностранно - наблюдава се нова спирала в надпреварата с въоръжаването. Всичко това е на фона на едно катастрофално за международното право десетилетие“. Това коментира пред БНР Любомир Кючуков, директор на Института за икономика и международни отношения.

По думите му „сме свидетели на конфронтация, за която често се прави паралел със Студената война“:

„Но е по-притеснителна, защото по време на Студената война имаше някакво замръзнало статукво, което се спазваше и от двете страни, имаше взаимен контрол и договорености, а сега имаме неспазване на постигнатите споразумения или отказ от тях. Имаме ескалация на конфронтацията“.

В предаването „12+3“ Кючуков допълни:

От Мюнхен се чу един позитивен полусигнал за Северна Македония и за Албания от страна на френския президент, който обвърза евентуално решение за започване на преговорите за членство в Европейския съюз с позитивен доклад на Европейската комисия. Този сигнал от страна на Еманюел Макрон беше разположен в контекста на новата преговорна рамка, предлагана във Франция. В нея е отразено като задачи всичко, от което се тревожат Западна Европа, и всичко, от което се притесняват Западните БалканиФранция прокара своите идеи за новия подход на процеса на присъединяване“.

Интервюто с Любомир Кючуков можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени