Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Българи с новаторски проекти в Антарктида

Иглика Трифонова проучва човешките отношения на Ледения континент

Радио България вече ви разказа за българските музиканти Теодосий Спасов и Християн Цвятков, които направиха първите музикални записи на Антарктида. Сега обръщаме поглед и към другото българско нововъведение в изследванията на Ледения континент. Изненадващо то е дело на човек, който не идва от науката.

Иглика Трифонова е журналист, която вече за пети път е част от българските експедиции на Антарктида.


„Този път съм за първи път със собствен проект – социологически, който ще изследва отношенията между хората в това специално общество, което се сформира в Антарктида. Там ще правя интервюта, ще водя дневник, по различни социологически методи ще изследвам хората – разкрива плановете си българката. – Това е научен проект към Фонда за научни изследвания на Катедрата по социология на Софийския университет. Аз съм част от екипа, който ще събере информацията, а вече при обработката й ще ми помагат колегите от катедрата по социология. Идеята е този проект е да прерасне в докторска дисертация.“

Такова социологическо изследване се прави за първи път на българската база на Антарктида, а не е известно досега социолози да са работили на Ледения континент. Що се отнася до идеята, Иглика Трифонова уточнява:



„Да, напълно моя е, защото още при първите си пътувания видях как хората доста се променят на Антарктида. Обществото, което се създава там е изключително семейно общество, за  мен това е моето второ семейство толкова години вече.“



Макар че хората на базата се променят, общата атмосфера остава, както и приятелството между тях, тази семейственост се запазва, и в България те продължават да се виждат и да поддържат връзка. Това „антарктическо“ общество е устойчиво не само там, затова Иглика Трифонова решава да го проучи:

„Предмет на психологията е как хората се справят с екстремните условия, докато социологията изследва отношенията между хората и как се сформира тази общност, на какво се дължи това общество, което е успешно, което има собствени правила и което продължава да ги спазва и извън тази екстремна  среда.“

На българската база „Свети Климент Охридски“ има правила – писани и неписани. Те установяват как функционира базата, как се дават дежурства, кой за какво отговаря, как трябва да се държат хората, когато излизат извън базата по работа и пр.



Как се решават конфликтите в полярната база, когато има такива и кой взима решенията при разрешаването им – това също ще се разбере от социологическото проучване на Иглика Трифонова.

28-та Българска антарктическа експедиция ще приключи окончателно през март, но Теодосий Спасов, Християн Цвятков, Иглика Трифонова и проф. Христо Пимпирев се очаква да се завърнат в България в края на февруари.

Снимки: bai-bg.weebly.com и Ася Чанева

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!