Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Воля" иска изслушване на министрите Ананиев и Маринов заради коронавируса

Д-р Ангел Кунчев: Мерките трябва да са пропорционални, така че да осигуряват максимална защита, без да пилеят различни ресурси

| обновено на 17.02.20 в 17:22
Снимка: БГНЕС

От партия „Воля“ поискаха спешно да бъдат изслушани в Народното събрание министрите на здравеопазването Кирил Ананиев и на вътрешните работи Младен Маринов за мерките, които са предприели за опазването на българските граждани от новия коронавирус Covid-19.

Депутатите на Веселин Марешки настояват изслушването да бъде първа точка на заседание на парламента в сряда.

Случаят в Стара Загора показа, че е време държавата да запознае обществото с превантивните действия. Хората не са наясно как се действа при такава ситуация, има ли контрол. Затова искаме отговорите на двамата министри, защото само те могат да гарантират на обществеността ни, че се взимат всички мерки и че има план за намаляване на риска от навлизане на коронавируса в България“, обясни в предаването „Нещо повече“ депутатът от „Воля“ Кръстина Таскова.

По думите на Таскова проблемът не трябва да се подценява

„След като вирусът е на вратата ни, трябва да се реагира с отговорност. Не трябва да действаме, след като вирусът дойде“.

Д-р Ангел Кунчев, главен държавен здравен инспектор и директор на отдел „Противоепидемичен контрол“ в Министерството на здравеопазването, подчерта, че много е тънка разликата между подаването на достатъчна информация и предизвикването на паника:

„Досега на Балканите няма регистриран случай на коронавирус. В Европа случаите са 47. Постоянно сме във връзка с колегите… Още от края на януари има много точно определен алгоритъм на действия, който твърдо спазваме, както го правят всички европейски страни“.

Д-р Кунчев уточни, че случай, който подлежи на изолация, изследване и доказване на вируса, е, когато човекът идва от Китай, и още повече от провинция Хубей, и когато показва някакви симптоми: 

Мерките трябва да са пропорционални, така че да осигуряват максимална защита, без да пилеят различни ресурси… Идеята, че можеш да спреш епидемия или внос на вирус на границата е неправилна“.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна