Eмисия новини
от 07.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Независимо Косово отбелязва 12-ата си годишнина

Посланик Цана: Очакваме законовата рамка за насърчаване на взаимните инвестиции

Снимка: архив

„България има специална роля в историята на държавното ни формиране“ – каза посланикът на Република Косово в България, г-н Едон Цана, в интервю за Радио България по повод  националния празник на Косово – 17 февруари. На тази дата преди 12 години ( 2008 г.) парламентът на Косово, като част от временните институции за самоуправление на провинцията, прие декларация за независимост от Сърбия.

Косово през 1999 беше тотално разрушено. Затова и предизвикателствата пред нас бяха огромни. Затова и прогресът, който успяхме да постигнем е толкова отчетлив”- продължи посланик Цана. 

Подписването на Споразумението  за стабилизиране и асоциация с ЕС, членството в редица международни организации са неща, с които косоварите са горди днес. Но това, което най-много радва посланик Цана са спортните успехи на косовските младежи. „Те доказват на практика колко голяма е енергията, с която разполагаме“ – смята г-н Едон Цана и посочва за пример джудистката Майлинда Келменди (два пъти европейска, два пъти световна и веднъж олимпийска шампионка), националния отбор по футбол, който отскоро е част от ФИФА и УЕФА и показва добри резултати, както и много други атлети и спортисти. „Народът на Косово е вече равен с всички останали народи и тези наши момичета и момчета го показват по възможно най-добрия начин“.

Според косовския посланик, на последните парламентарни избори от октомври 2019 г., Косово за първи път демонстрира висока политическа и демократична  зрялост. И въпреки трудните преговори за съставяне на правителство, от началото на февруари е ясно и името на новия премиер - Албин Курти (от „Самоопределение“). С неговото име се свързва надеждата за окончателно скъсване с досегашния маниер на управление на бившите военни лидери от Армията за освобождение на Косово и влизане на младите в управлението.

Как ще се отрази политическата ротация върху регионалните отношения?

„Ние поддържаме приятелство и добросъседство с всички страни в района, които имат същото отношение към нас. Ще продължим усилията си за нормализиране на отношенията със Сърбия, като няма да допуснем да бъдат поставяни под съмнение независимостта и суверенитета на държавата ни“.

Ще отпаднат ли 100 процентовите мита за внос на стоки от Сърбия и Босна и Херцеговина?

„Това ще бъде решение на новото правителство. Правителството желае да върви напред. Ние имаме ясно заявена посока – към членство в ЕС и НАТО. Така че следващите ни действия ще бъдат в интерес на тези наши цели.“

Познаваме ли се по-добре, търгуваме ли по-успешно?

„Не толкова, колкото бих искал“ – категоричен е Едон Цана и обяснява, че неясната политическа ситуация през последната година в Косово е поставила своя негативен отпечатък върху отношенията с останалите страни. А в случая с България е отложено подписването на важни икономически споразумения, които са подготвени и които ще бъдат бъдещата законова рамка за насърчаване на взаимните инвестиции. „Същевременно искам да подчертая, че търговският обмен между двете ни страни нарасна чувствително през последната година. Може да се каже, че увеличението през 2019 г. е 100% в сравнение с 2018-а. Опитахме се да заместим вноса от Сърбия с продукти от България“ – каза посланикът и поясни, че става въпрос предимно за храни и селскостопански продукти. И въпреки че международната общност очаква от Прищина стъпки към подновяване на диалога Косово-Сърбия чрез отпадане на 100% мита за сръбски стоки, целта е тази крачка да не доведе до спад на стокообмена между България и Косово, а напротив – подписването на нови договори да осигури подходящи условия за стабилен растеж.

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени