Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПАМБ обучава съдии и адвокати по медиация

Единна методология за изследване на най-добрия интерес на детето

БНР Новини
Анелия Торошанова, Росица Темелкова и Владимир Тошев
Снимка: Соня Игнатова

Обучението в Бургас за съдии, медиатори и адвокати се организира от Професионалната асоциация на медиаторите в България в рамките на проект "Децата на фокус в съдебната реформа". Проектът се осъществява заедно с партньорски организации – Национална мрежа за децата, Фондация „За нашите деца“ и Асоциация „Родители“.

Бургаският окръжен и Районният съд съдействат за провеждането на мероприятието за съдии, адвокати и медиаторите. Екипът на специализираното юридическо предаване на БНР „Законът и Темида“ гостува в Центъра за медиация и спогодби в Съдебната палата на морския град. Първият гост в изнесеното студио беше председателката на Бургаския окръжен съд съдия Росица Темелкова, която разказа за опита и приноса за популяризиране на медиацията в Бургас. Бяха представени мотивите и позицията на съдебните институции, които откликват на идеята. Центърът за медиация и спогодби към Окръжния съд Бургас и Районния съд Бургас е един от първите в страната. 

Съдия Темелкова акцентира върху целта и организацията на центъра за медиация и спогодби, съдебната програма за медиация, която прилагат двата съда, инициативите и моделите на популяризация на медиацията, като способ за извънсъдебно  разрешаване на спорове и предложенията за законодателни промени за налагане на задължителна медиация, както и ползите на съда и гражданите.

Анелия Торошанова и адв. Елиза НиколоваВ дискусията в изнесеното студио на „Законът и Темида“ от морския град участваха топ адвокатът Елиза Николова – председател на Професионалната асоциация на медиаторите в България, адвокат Юлия Раданова, която е докторант по медиация в брачните отношения към УНСС, преподавател, с международен опит по тази материя и Георги Еленков – юрист, който се завърна от престижно международно състезание по медиация в Париж.

Темата за начините, по които участието в процедура по медиация на родители, преминаващи през развод, може да гарантира най-добрия интерес на техните деца, е изключително актуална и представлява интерес за съдии, адвокати и медиатори, работещи в сферата на семейното право. Обученията включват както запознаване на участващите с иновативни практики, наложени успешно в чужбина, така и единна методология за използване на тези практики, разработена от експертите по проекта, адаптирана към спецификите на българската правна система.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна