Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Павел Кулижников с две световни титли и един световен рекорд

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Павел Кулижников не само, че спечели две световни титли през изминалия уикенд по време на Световното първенство по кънки бягане, което се проведе на ледения овал в американския град Солт Лейк Сити, но и го направи по впечатляващ начин, преодолявайки болка и бариери. Първо на дистанцията от 500 метра за пореден път Кулижников слезе под границата от 34 секунди. Граница, която си остава непреодолима за масата кънкобегачи или по скоро за всички останали с изключение на сънародника на Павел Кулижников - Руслан Мурашов, който за второто си място в спринта по време на световното първенство записа време от 33.99 секунди.

За първото място Кулижников или Паша, както го наричат всички от неговия отбор, постигна време от 33.72 секунди. Само той си знае как успя да направи това, което е непостижимо за останалите и то с контузия. Ето го и обяснението на Павел Кулижников за невероятния развой на нещата: “Има едно такова нещо наречено адреналин, което ти позволява да правиш чудеса. На тренировките не можех да потегля от старта, но по време на състезанието я нямаше болката.”

Кулижников контузи раменната си става по време на падане в дисциплината “отборен спринт”. При падането си в един от завоите на скорост повече от 60 км/ч руснакът се озова в прегръдките на предпазните мантинели. Въпреки перфектната си техника на падане и навременното групиране на тялото, руснакът получи контузия. Неговата дясна ключица и раменна става са негово слабо място след претърпяна пълна реконструкция в тази зона в миналото.

В състоянието, в което се намираше Кулижников, никой от неговите конкуренти не би бил в състояние дори да стъпи на леда, камо ли да преодолява времеви граници. А Кулижников го направи не само веднъж през изминалия уикенд, а цели два пъти. Вторият път беше и чупейки световния рекорд на 1000 метра. Историческо бе бягането на Кулижников в събота. Никой до сега не бе прекрачвал границата от 1 минута и 6 секунди на тази дистанция. Пресичайки финиша, измервателната уредба отчете време от 1:05.69 за Кулижников.

Определено Руслан Мурашов даде едно рамо на сънародника си в бягането на 1000- метровата дистанция, където двамата бягаха в една серия. Мурашов даде най-доброто от себе си в първите 600 метра, за да не стане така, че да попречи на Кулижников на излизането от втория завой, когато се прави смяна на коридорите и да му даде предимство, като му позволи да се пързаля зад него на правата след завоя, т.е. в неговата въздушна струя или коридор с намалено съпротивление. “Мурашов определено ми помогна", каза Кулижников.

Ето и какво сподели за емоцията да бъде първия човек в историята на кънки бягането, който на дистанцията от 1000 метра слиза под 1:06.00: “Чувството беше много приятно и все още е приятно. Още миналата година знаех, че на най-бързия леден овал в света, на който се провежда това световно първенство е възможно 1000-та метра да бъдат изминати за по-малко от една минута и шест секунди. Кйелд Наус и Томас Крол бяха близо до целта още тогава. И сега с постижението си от 1:05.69 аз го доказах. Харесва ми да преодолявам бариери.”

Кулижников остави на секунда зад себе си втория в крайното класиране холандец Кйелд Наус, чиито рекорд всъщност беше подобрен. Рекорд, който според руснака бе слаб и подлежащ на подобрение. На въпроса дали може и още по-бързо, Кулижников отговори с усмивка така: “ Да, може и още по-бързо, около 1:05.00.”

Павел Кулижников, контузен или не, наистина блестеше и бе с класа над всички останали в Солт Лейк Сити. Останалите с впечатляващи постижения по време на световното първенство по кънки бягане бяха:

Юта Лиърдам, която едва 21-годишна е вече национална, европейска и световна шампионка на дистанцията от 1000 метра. Красивата нидерландска, която в своята родина е определяна за секс символ, постигна всички изброени успехи през сезон 2019/2020 и сама призна, че дори и не е мечтала толкова скоро да стане и световна шампионка. Времето, което Юта постигна на ледения овал в Солт Лейк Сити, носещ нейното име “Юта”, бе 1:11.84 секунди и бе държавен нидерландски рекорд. Лиърдам записа и един световен рекорд в дисциплината “тим спринт”, където заедно с Фемка Кок и Летиция де Йонг постигна време от 1:24.02.

Рускинята Наталия Воронина, бе една от двете изненади на първенството. На дистанцията от 5000 метра Воронина счупи световния рекорд, като постигнатото от нея време беше 6:39.01. Канадецът Греам Фиш бе втората сензация. Той счупи един от световните рекорди (този на 10000 метра). Рекорд, който бе притежание на неговия съотборник и ментор Тед-Ян Блумен. Времето, което постигна Фиш бе 12:33.868 минути.

Свен Крамер е другият, който продължава да чупи рекорд след рекорд. В отборното преследване, той заедно със Дауе де Врис и Марсел Боскър записа световен рекорд (3:34.68 минути). И по брой титли Крамер е рекордьор. С победата си в  отборната надпревара в Солт Лейк Сити, титлите му достигнаха юбилейната бройка от 75.

Ирене Вюст също увеличи колекцията си от световни титли с още една на 1500 метра. Общо пета в кариерата й на тази дистанция (1:50.92 секунди) е победата и в Солт Лейк Сити.

Със световен рекорд в отборното преследване бе и Япония при жените, където Аяно Сато, Михо Такаги и Нана Такаги регистрираха време от 2:50.76.

Ето и имената на всички победители от световното първенство по кънки бягане в отделните дисциплини:

500м мъже - Павел Кулижников, Русия

500м жени - Нао Кодайра, Япония

1000м мъже - Павел Кулижников, Русия

1000м жени - Юта Лиърдам, Нидерландия 

1500м мъже - Кйелд Наус, Нидерландия

1500м жени - Ирене Вюст, Нидерландия

3000м жени - Мартина Сабликова, Чехия

5000м мъже - Греъм Фиш, Канада

масов старт, мъже - Йорит Бергсма, Нидерландия

масов старт, жени - Ивани Блонден, Канада

отборен спринт, мъже - Нидерландия

отборен спринт, жени - Нидерландия

отборно преследване, мъже - Нидерландия

отборно преследване, жени - Япония


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!