Eмисия новини
от часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Теодора Димова за Лабораторията за писане на пиеси

Снимка: dramacontest.nbu.bg

Петима млади български драматурзи участваха тази година в Лабораторията за писане на пиеси,която е част от Конкурса на Нов български университетТехните драматургични произведения на тема „Парите“ са финалисти в четвъртото издание на конкурса, поощряващ младите автори на текстове за театър.

Лабораторията се ръководи всяка година от различен, специално поканен от НБУ, изявен в драматургията и театъра автор. Така от 10 до 14 февруари младите автори, отличени от академичното жури с председател проф. Виолета Дечева, имаха възможност да работят по своите текстове с Теодора Димова – писател, драматург и наша колега в Радиотеатъра на програма „Христо Ботев“.

Въз основа на резултатите от Лабораторията журито ще определи и носителя на тазгодишната награда на Конкурса, който ще бъде обявен на публична церемония в галерия УниАрт на НБУ от 17 часа на 17 февруари 2020 година.

Авторът, чието произведение на тема "Парите" бъде отличено, ще получи и парична премия, както и възможността неговият драматургичен текст да бъде поставен на сцена. Всички пиеси, участвали в Лабораторията, ще бъдат публикувани всборник.

След официалната церемонияот 19 часа в Университетския театър на Нов български университет ще се изиграе театралното представление "Добролюб" по едноименната пиеса на Лило Петров – победителят в миналогодишното издание на Конкурса за нова пиеса, на тема "Тайните". 


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Марин Янев с

Марин Янев: Театърът е жив!

публикувано на 27.03.20 в 14:10