Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнище на птичи грип във ферма с близо 6000 патици в Раковски

Снимка: БГНЕС

Българската агенция по безопасност на храните констатира първо огнище за годината на инфлуенца по птиците в България. Националната референтна лаборатория потвърди наличие на високопатогенна Инфлуенца H5N8 в животновъден обект за отглеждане на патици в Раковски, област Пловдив. В момента на регистриране на огнището във фермата се отглеждат 5 830 патици, съобщиха от БАБХ.

Предстои умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане на всички засегнати и контактни птици в съответната ферма. 

Около заразената ферма са определени трикилометрова предпазна и десеткилометрова наблюдавана зона. В трикилометровата зона са разположени 25 ферми за птици, в които се отглеждат близо 137 000 патици. В десеткилометровата зона има още 24 ферми, населени със 167 000 патици и 128 000 кокошки. В и от тези зони придвижването и търговията на птици, яйца и месо се извършват под официален ветеринарен контрол, а провеждането на пазари за птици е забранено. 

Предишното огнище на заболяването в България беше регистрирано през април 2019-а година, а през 2018-а се наложи избиването на над един милион птици у нас заради инфлуенцата. 

В момента в страната се изпълнява засилен надзор в птицефермите. Забранено е отглеждането на открито на домашни птици от всички видове. В случай на завишена смъртност при птиците стопаните са длъжни незабавно да уведомят ветеринарния лекар. Този щам на заболяването не засяга хората, категорични са експертите.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна