Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ЕС наложи допълнителни санкции на Сирия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Европейският съюз наложи допълнителни санкции в Сирия, насочени срещу осем лица и две дружества, съобщи в понеделник Европейският съвет.

Съветът отбеляза, че осем изтъкнати сирийски бизнесмени, както и компанията "Ал Катарджи" (Al Qatarji Company) и холдинговата компания "Дамаск Чам" (Damascus Cham Holding Company) са били добавени в списъка със санкции, тъй като техните "дейности пряко облагодетелстваха режима на Асад, включително чрез проекти, разположени върху земи, отчуждени от лица, разселени заради конфликта".

Така в списъка вече попадат общо 277 души и 71 дружества, които имат забрана за пътуване в ЕС и замразяване на активи.

По принцип санкциите на ЕС включват нефтено ембарго, ограничения за определени инвестиции, замразяване на активи на сирийската централна банка, намиращи се в ЕС, ограничения върху износа на оборудване и технологии, които могат да се използват за репресии в страната, както и такива, с които би могло да се осъществи наблюдение или засичане на контакти по интернет или по телефон. 

ЕС въведе за пръв път санкции срещу Сирия през 2011 година.

Съветът също така удължи и санкциите срещу Белагус до 28 февруари 2021-ва година. Те включват оръжейно ембарго и оборудване, което би могло да се използва за репресии вътре в страната, замразяване на авоари и забрана за пътуване на четири лица, за които се предполага, че са свързани с изчезването на двама политици от опозицията, един бизнесмен и един журналист през 1999 и 2000-та година.



БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени