Eмисия новини
от 06.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фермери от Благоевград се оплакват от малки субсидии и липса на работна ръка

Снимка: Радио ВИДИН

Земеделски производители и фермери от Благоевград се оплакаха от намаляващи субсидии и липса на работна ръка. На среща със заместник-министъра на земеделието Янко Иванов те поискаха облекчени процедури за подпомагане и възможност за директна реализация на продукцията. 

На срещата бяха дискутирани и новите моменти в общата селскостопанска политика и възможностите за европейско и национално подпомагане. Животновъдите поискаха по-справедливо разпределение на субсидиите, което според тях, в момента облагодетелства земеделците:

"Не може едни и същи плащания и за животновъдство, и за земеделие. 12 месеца в годината е животновъдството".

Най-големият проблем на фермерите в региона е липсата на работна ръка:

"В този сектор никой не желае да работи".

Фермерите поискаха по-директен достъп на производството им до потребителя:

"Едно животно, за да го закараш до кланица, 50 процента от стойността я губиш и какво остава за нас?".

И бяха изненадани с добра новина. Държавата ще подпомага разкриването на мобилни мандри и кланици:

"Даваме възможност на стопаните, които трудно намират реализация на продуктите си в големите вериги, да могат да продават директно от фермата. Едните са така наречените подвижни мандри, както и подвижни кланици и кланишки пунктове".

От есента започва преброяването на животновъдните стопанства, каза заместник-министър Янко Иванов и обеща ветеринарен лекар във всяко населено място.Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020