Eмисия новини
от 15.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бързи срещи: Усещане за 6 минути или кой помага на Купидон

За "мачването", географията и социологията на връзките и за лютите чушки - интервю с Румен и Радослава Карамихалеви

10 мъже и 10 жени на близка възраст. Една зала. Бели квадратни маси с по два стола. Не, това не е състезание по „Не се сърди човече“ или „Скрабъл“. Намирате се на Бързи срещи. Регламентът е прост. Всеки разполага с по 6 минути, за да разговаря с представителите от срещуположния пол. Впечатленията участниците си отбелязват на специално листче, както и дали биха искали да се срещнат с него/нея повторно.

Ако не са решили това още на място, момчетата и момичетата имат 16 часа след края на събитието, за да решат с кого искат втора среща. Отбелязват го онлайн в сайта на агенцията, която организира срещите. След обработването на резултатите, всеки получава мейл с информация колко харесвания е получил и колко съвпадения има. При взаимно желание за втора среща, системата автоматично изпраща контактите на „мачналите се“. Най-често това е телефон и мейл. Какво се случва след това е твърде индивидуално. Знае само Купидон.

Румен и Радослава КарамихалевиСъбрани, за да събират

Хората, които създават условията за случването на магията са Румен (55 г.) и Радослава (51 г.) Карамихалеви. Женени повторно и щастливо с общо 4 деца, както самите те казват за себе си и допълват: „Знаем от собствен опит колко е трудно за хора с много ангажименти да търсят партньор.“ Затова решават да пространство, в което хората се срещат лице в лице.

Колко точни са стрелите на Купидон?

Годишно се провеждат между 80 и 90 бързи срещи. От всичките събития, които Румен и Радослава организират – „Бързи срещи“, „Мачмейкинг“ (организиране на индивидуални запознанства) и партита за необвързани, се създават между 130 и 150 нови двойки всяка година, което прави по 2-3 седмично.

Семейство Карамихалеви се уповават на интуицията, тъй като за 6 минути не можеш да опознаеш който и да било. Но двамата са убедени, че „Бързите срещи“ са много по-успешни от всеки онлайн формат за запознанства, защото дават възможност на живо да се прецени дали има симпатия или химията между двама души, такива каквито са в момента, без намеса на програми за обработка на снимки. И тъй като всичко е на живо и истинско, всички сценарии са възможни. В помощ на момчетата и момичетата Румен и Радослава са подготвили „Комплект за добро първо впечатление“ в тоалетната, включващ дезодорант, дъвки и дори Валидол.

География и социология на връзките

На отговора на въпроса как научи за нас, хората ни казват, че са разбрали за това „от приятели“, усмихва се Румен. Твърди, че той е по числата и социологията, а Радослава по емоционалната част.

От агенцията на Румен и Ради рисуват картина за ситуацията с връзките на национално ниво. Според техните данни всеки трети в България е необвързан. Средната възраст за създаване на семейство през последните 15 години се е увеличила с 5 години. Населението на страната намалява не само поради активна емиграция, а и заради намаляване на броя деца в българските семейства.

След завършване на образованието животът постепенно ни завърта между дом и работа. Социалните контакти и възможностите ни за нови запознанства намаляват. В днешния дигитализиран свят общуваме ежедневно с много хора през устройства, но все по-рядко разговаряме очи в очи“, казват Карамихалеви.

Какво се случва обаче след втората среща?

Ако имаш съвпадение, не възлагай прекомерни очаквания. Ако използваме спортна терминология, съвпадението не означава, че си победил, а само че са те пуснали да играеш на терена“, пише във формуляра за участие в „Бързи срещи“.


Румен уточнява, че 10% от вторите срещи завършват с връзка.

От „Бързи срещи“ към люти чушки

Историите са много, но Радослава решава да ни разкаже една от тях за двойка, която се „мачва“ по време на парти за запознанства. Там също се провеждат „Бързи срещи“, но в по-кратък формат от 2, а не 6 минути.

Момичето идваше за втори път, а момчето за първи. Всяко парти има тема. По време на събитието ние раздаваме на всеки от участниците малки предмети, т.нар. „талисмани“ и хората се търсят чрез тях. Този път бяха „люти чушки“. И така, те се запознават на това парти, събират се и се женят.

Някои хора все още имат предразсъдъци, че са се запознали на наше събитие и не го оповестяват сред познатите си, продължава Радослава. Но въпросната двойка не е от тях. „Изпратиха ни снимки, на които се виждаше, че на сватбата им всичко е било декорирано с люти чушки, включително и букетът на булката“.

Вие обаче не се хващайте за лютия букет на булката, нито го гушвайте, а чуйте цялото интервю за „Изотопия“ с пратениците на Купидон сред нас – Румен и Радослава Карамихалеви.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени