Eмисия новини
от 19.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Създават лаборатория за дигитализация на нематериалното културно наследство

Снимка: БГНЕС

Университети и част от институтите на БАН ще изградят в следващите 3 години чрез съвместен проект лаборатории за дигитализация на нематериално културно наследство. Етнология и фолклористика ще бъдат дигитализирани, за да са достъпни от всяка точка на света и за да покажат богатството на българските традиции. 

Проектът ще струва близо 30 млн. лева, от тях около 25 млн. лева са европейски средства, а останалите – национално съфинансиране. До декември 2023 година трябва да има изграден център за върхови постижения. Той ще включва виртуален етнографски музей, виртуален архив и лаборатория за дигитализация на нематериално културно наследство.

Бенефициенти са няколко висши училища, сред които Софийският университет, Техническият и Университетът по архитектура, строителство и геодезия, както и институтите по етнология и фолклористика, за изследване на изкуствата и този по литература към БАН.

Лабораторията „Дигитален етнографски архив“ ще дигитализира снимки, скици, рисунки и документи, събирани от 1906 година досега. Сред образците има такива с голямо значение или интензивност на използването, които са в лошо физическо състояние и материали, трудни за използване поради нестандартните си размери (карти, планове, чертежи, макети) или вида на носителя (остаряла хартия, плат, кожа, записваща лента и други преходни материали). Много от тях са податливи на природни въздействия или промяна на цвета. Дигитализацията им ще осигури лесен и бърз достъп  до тях от страна на учените и хората, които искат да ги видят. В същото време ценните исторически и етнографски артефакти ще бъдат съхранявани при необходимите за опазването им условия, без да се затруднява работата с информацията, съдържаща се в тях.

Лаборатория за дигитализация на нематериално културно наследство ще бъде разположена в Националния център за нематериално културно наследство в Института за етнология и фолклористика към БАН.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от