Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жозеп Борел: ЕС започва нова военна мисия за спазване на оръжейното ембарго в Либия

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Върховният представител на Европейския съюз по външните работи и политиката на сигурност Жозеп Боре заяви в понеделник, че външните министри на блока се договориха за нова мисия в Средиземно море, с която да се следи прилагането на наложеното от ООН оръжейно ембарго за Либия. Новата мисия се очаква да започне през март, като тя ще замени предишната европейска операция в Средиземноморието - "София" и ще има за цел да се намалят доставките на оръжие за враждуващи фракции в тази страна.

Споразумението в рамките на ЕС беше постигнато, тъй като Австрия отмени предишното си вето срещу нова военна операция.

За да се успокоят притесненията на Австрия, че всяка една военноморска мисия може да доведе до повече мигранти в Европа, флотилията на ЕС ще следи и ще инспектира подозрителни кораби в източното Средиземноморие, където се извършва по-голямата част от контрабанда на оръжие - далеч от мигрантските маршрути, заявиха европейски дипломати.

Борел заяви, че се надява операцията на ЕС да бъде патрулираща. Отначало тя ще се провежда в международни, а не в либийски води. Той допълни, че не може да се очаква от ЕС да патрулира сухопътната граница между Египет и Либия, през която все още се доставя атрилерийско въоръжение.

"Би било много трудно за нас да действаме между две суверенни държави", посочи той пред репортери.

Жозеп Борел обясни, че новата мисия ще остане при същият мандат, предоставен от ООН, както настоящата операция. Междувременно той също така подчерта, че средиземноморската мисия на Военноморските сили в Либия, известна като операция "София", ще приключи скоро.

"Сега предстоим да уточним детайлите по новата мисия, чиято основна цел ще бъде да наблюдава спазването на оръжейното ембарго. Тази мисия ще има за цел и да след маршрутите за оръжейна контрабанда към Либия в източното Средиземноморие", каза министърът на външните работи на Германия Хайко Маас.

Днешното решение е знак за пробив след седмици на безплодни преговори и предупреждения от ръководителя на ЕС по външните работи, че блокът рискува да се превърне в ирелевантен, ако не може да действа, като остави съдбата на Либия в ръцете на Турция и Русия.

По-рано през месеца представителят на Организацията на обединените нации Гасан Саламе заяви, че Съвместната военна комисия за Либия е постигнала напредък по множество важни въпроси между страните, участващи в либийския конфликт.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна