Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България отпуска още 200 хил. лв. на Албания за възстановяване от земетресението през ноември

Страната ни вече отпусна 240 000 лева на Тирана

Екатерина Захариева
Снимка: БГНЕС

България предоставя 200 000 лв. допълнителна хуманитарна помощ за Албания в рамките на организираната от Европейския съюз в Брюксел донорска конференция. Средствата, събрани чрез конференцията, са за възстановяване и рехабилитация след тежкото земетресение в Албания на 26 ноември 2019 г. За преодоляване на щетите Европейската комисия реши да отпусне 100 000 000 евро.

Вицепремиерът и министър на външните работи Екатерина Захариева представя България на конференцията. Участват още държавите-членки на ЕС, партньорите от страните от Западните Балкани, представители на международни организации и международни финансови институции.

Страната ни вече отпусна 240 000 лева на Тирана. Земетресението с магнитуд 6,4 по скалата на Рихтер през ноември взе 51 жертви и остави 17 000 души без дом.

Албанският премиер Еди Рама обясни пред потенциалните донори, че страната му се нуждае от минимум 400 милиона евро помощ, за да се справи с бедствието. А по повод възможността идния месец Албания, заедно със Северна Македония, все пак да получи дата за начало на преговори за присъединяване към Евросъюза Рама заяви: 

"Не мисля, че Европейският съюз трябва да ни прави услуга. Ние имаме нужда от Европа точно колкото тя има нужда от нас. Немислимо е в центъра на Европа да продължава да има район, който не е напълно интегриран".

Министър Екатерина Захариева заяви, че е умерен оптимист заради Закона за държавната прокуратура, приет вчера от Македонския парламент:

"Колегите, които по принцип са по-скептични, казаха, че ще обсъдят внимателно и чакат доклада на Комисията за напредъка, за да вземат решение. Според мен, наистина, с реформите, които постоянно напредват в Албания, с приетия вчера закон от парламента в Скопие, мисля, че имат реален шанс да започнат преговори през март, но нека да не се радваме. Нека да видим доклада на Комисията".


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени