Eмисия новини
от 05.00 часа
Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

До 28 февруари продължава гласуването за EduOpera for Special You/th/

Сградата на Старозагорската опера


До 28 февруари тук имаме възможност да подкрепим със своя глас проекта на Старозагорската опера EduOpera for Special You/th/, който се състезава с 15 международни проекта, представени във ФЕДОРА /Европейски кръг на оперните и балетни филантропи/.

EduOpera for Special You/th/ има за цел да поощри социалното приобщаване на млади хора със специални образователни потребности чрез музика, танц и опера. Той ще предложи работни семинари по музика и танц на смесена група от младежи със специални потребности /аутистичен спектър, синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност, синдром на Даун, със сетивни и комуникативни проблеми/ и други техни връстници. Общите дейности ще доведат до резултата от съвместно преживяване в интерактивно оперно представление със заглавие „Аз съм музикант“, с професионални музиканти, танцьори, певци, подкрепени от състав от деятели в образованието.

В този първибългарски проект, изпълнен от оперни и социални институции, Старозагорската опера ще работи в сътрудничество със Старозагорския клон на Националната асоциация на ресурсните учители и Старозагорския международен младежки център за работа с младежи в риск, които ще осигурят знанията и уменията за работа с млади хора, ще бъдат домакини на музикални образователни работни семинари в техните помещения, ще поощрят местните младежи да приемат тази идея. Очаква се поне 100 младежи да участват в работните семинари, които трябва да се проведат между май и декември 2020, и поне 30, които биха се включили в представлението „Аз съм музикант“.

ФЕДОРА /Европейски  кръг на оперните и балетни филантропи/ е асоциация, състояща се от филантропи от цяла Европа, споделящи една и съща визия за високи постижения и подкрепящи иновации в оперното и балетното изкуство. Състезанието за образователни проекти започна през декември 2019 година. На 3 февруари бяха обявени селектираните предложения, които ще се борят за наградата от 50 000 евро. След 28 февруари жури ще избере 3 продукции, а вотът на публиката ще добави 4-та, които ще се изправят на финала за наградата. 4-те финалисти ще проведат кампания за набиране на средства в рамките на около месец за реализиране на техния проект.  От тях ще бъде избран един победител, който ще получи бюджет на стойност 50 000 евро за идеята си, а проектът, събрал най-много гласове от публичния вот, получава символичната награда на публиката.

Чуйте в звуковия файл цялото интервю на Росица Кавалджиева с директора на Старозагорската опера Огнян Драганов.


Новините на БНР - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
Още от
Будител на годината 2020