Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Димитров: Границата ни със Северна Македония ще бъде затворена за РДФ отпадъци

Емил Димитров
Снимка: Кирил Фалин

Границата ни със Северна Македония ще бъде затворена за РДФ отпадъци (RDF - Refuse Derived Fuel), обяви на връщане от Скопие министърът на околната среда Емил Димитров след работно посещение в западната ни съседка по покана на своя колега министър Насер Нуредини.

Министърът уточни, че след като се прибере в София, веднага ще издаде заповед, с която ще се забрани преминаването на РДФ отпадъци, като самата заповед ще влизе в сила от утре. "Ако има планиран внос за следващите два-три дни няма да ги спираме, за да не навредим на бизнеса, но като цяло в Северна Македония има решение на парламента по отношение на вноса на РДФ отпадъци и той е забранен", посочи Димитров и допълни: "Разбрахме се да има обмен на информацията с митническата агенция".

Засилването на контрола ще се отнася за Калотина, Дунав мост, Видин и Русе, Варна Запад, посочи министърът. "Ще оставим Кулата за всеки случай, оттам да влизат, за да не пречим на световната търговия. Три дни преди това доставчиците ще се обаждат, ще се изготвят справки и ще се изпращат на националния координационен център", допълни Емил Димитров.

По време на посещението в западната ни съседка е била направена и програмата на контактната група по повод срещата, която предстои по Присъединителния процес. "Знаете, че през есента в София ще има среща на върха, и премиерът Борисов и премиерът на Северна Македония ще бъдат нейни съпредседатели, за т.нар. "зелена сделка". Знаете, че екологията е трансграничен проблем - транзита на контейнери, подмяната им, подмяната на номера, всичко, което минава по балканския маршрут и Коридор номер 8", каза българският министър.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени