Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

СЗО: Представените от Китай нови данни сочат за намаляване на случаите на коронавируса

Предоставените от Китай последни данни за заразените с коронавируса хора сочат намаляване на новите случаи, оповести Световната здравна организация. Броят на смъртните случаи от новия коронавирус в Китай достигна 1868 души, а заразените са над 72 400. 

Генералният директор Тедрос Гебрейесус каза, че публикуваният от Пекин документ за над 44 хиляди потвърдени носители на вируса хвърлят поглед върху възрастовите граници на заболелите, остротата на болестта и нивата на смъртност, но предупреди, че е прекалено рано да се каже дали това дали този спад ще продължи.

 Междувременно, властите на китайския окръг Сяоган, в провинция Хубей, забраниха на жителите да напускат домовете си заради опасност от заразяване с коронавирус, съобщи вестник „Саут Чайна морнинг пост“, цитиран от ТАСС.

 „Всички граждани трябва да останат по домовете си, строго им се забранява да напускат жилищата си. На селските жители се забранява строго да ходят на гости един на друг и да се събират на улицата“, пише в съобщение на Oкръжния съвет, отговорен за борбата с разпространението на заразата.

Освен това властите въведоха забрана да се ползва какъвто и да е транспорт, включително лични автомобили, мотоциклети и велосипеди, а също разпоредиха частичното затваряне на държавните учреждения. Онези, които нарушат забраната, ще бъдат изолирани принудително за срок до 10 дни.

 Подобни мерки бяха частично предприети в самия град Ухан, а от 14 февруари те бяха наложени във всички райони на града.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна