Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бащата на Джулиън Асандж е загрижен за здравето му преди изслушването за екстрадиция

Джулиан Асанж
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Бащата на създателя на сайта „Уикилийкс“ Джулиън Асандж заяви, че синът му ще получи „смъртна присъда“, ако бъде екстрадиран, за да бъде съден в Съединените щати. В откъс от интервю за Би Би Си, което предстои да бъде излъчено по-късно, Джон Шиптън каза, че е загрижен за здравето му преди предстоящото изслушване за екстрадиция, което трябва да бъде на 24 февруари:

„Непрекъснатото безпокойство, на което той е подложен от 10 години насам, има дълбоко вреден ефект. Не мога да спекулирам за душевното му състояние, но мисля, че ще бъде наистина разтревожен, защото да бъде изпратен в Съединените щати, ще означава смъртна присъда.“

Вашингтон иска да изправи Джулиън Асандж  на съд по общо 18 обвинения, което на теория може да му донесе присъда до 170 години затвор.

Джон Шиптън определи обвиненията срещу сина му за нарушаване на американския Закон за шпионажа като политически. Шиптън смята, че на 24 февруари ще  се стигне до решение за екстрадиция, но е на мнение, че то ще бъде обжалвано пред по-горна съдебна инстанция.


БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Най-четени