Eмисия новини
от часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

24-часова стачка в Гърция, в Атина транспортът спря

| обновено на 18.02.20 в 12:50
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Парламентът в Атина обсъжда законопроект за пенсиониране на 67- годишна възраст и по-ниски пенсии. Гръцките синдикати отговориха с масова стачка. За протестиращите законопроектът е продължение на мерките за съкращения от времето на дълговата криза.

В Солун, Атина и други големи градове започват протестни демонстрации.

Идеята за повишаване възрастта за пенсиониране и ниските пенсии, както и липсата на сигурност в трудовия сектор, отново вдигна гърците на стачка.

Протестиращи докери и моряци има по пристанищата, като прекъснаха трафика на фериботи и товарни кораби. Пътниците са принудени да изчакат до утре края на стачката.

Железничарите в последния момент се включиха в протестите, без да предупредят пътниците и хората останаха по гарите да чакат. В Атина е истински транспортен хаос. Не се движи никакъв вид градски транспорт. Не работят нито метрото, нито автобусите и тролеите, спряна е и градската железница.

Държавните служители, лекарите от държавните болници, учители, пенсионери  са в редиците на демонстрантите. Промените в социалното осигуряване се обсъждат в парламента, като се очаква до дни да бъдат гласувани.

Правителството обвинява опозицията и предимно СИРИЗА за подстрекаване към стачки,  защото исканията на стачкуващите са нелогични.

Стачката предупреждава депутатите да отхвърлят промените, предлагани от правителството.

Синдикатите призовават за масово участие на протестните демонстрации днес.

От МВнР препоръчват на българските граждани, пребиваващи в Атина или планиращи пътуване в града да предвидят и осигурят алтернативен транспорт за придвижване и да се информират за актуалната обстановка на място, като спазват инструкциите и указанията на съответните транспортни компании и на местните власти.

При необходимост от съдействие българските граждани могат да се свържат с посолството ни в Атина на следните телефони: +30 210 67 48 107; дежурни телефони в извънработно време: +30 210 67 48 105, 106, 107; мобилен телефон за спешни случаи: +30 693 70 96 220.

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени