Eмисия новини
от 18.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Марица (Пловдив) дарява по един лев от всеки билет на кампанията „Сърце за Ники“

Снимка: ВК Марица (Пловдив)

Ръководството на волейболен клуб Марица (Пловдив) ще дари по един лев от всеки продаден билет за мача срещу руския Уралочка (Екатеринбург) на благотворителната кампания „Сърце за Ники“.

Последният мач от на българския тим от груповата фаза на най-престижния клубен евротурнир по волейбол – Шампионската лига срещу втория най-титулуван отбор в надпреварата е днес от 18.30 часа в зала "Колодрума".

След две поредни забележителни победи – като гост на най-титулувания отбор в историята на състезанието, Динамо (Москва), и като домакин на легендарния френски Кан, българският първенец е решен не само за да завърши на второто място в групата, но и да запази малка надежда за класиране в четвъртфиналите.

В момента Марица заема третото място в групата с две победи и седем точки от пет изиграни мача. Кан и Динамо са на първите две места с по три победи и девет точки. Победителят от днешния двубой между тях в Москва ще завърши на първото място в групата и ще се класира за следващата фаза. „

При победа над Уралочка с 3:0 гейма, Марица със сигурност ще завърши на второ място, докато при 3:1 единственото, което може да остави българките на трето място, е петгеймов мач между Динамо и Кан.

Само в тези два случая „жълто-сините“ запазват и известен шанс да попаднат сред най-добрите осем на континента, но втората позиция в групата ще е възможна и при успех с 3:2, в зависимост и от резултата в Москва.

Отборът от Уралочка е на четвърто място с две победи и пет точки, като при каквато и да е победа в Пловдив ще изпревари Марица за третото място без шансове за второто, а при загуба ще си остане в дъното на таблицата.

ВК Марица (Пловдив)

Марица беше много близо до успеха при първия сблъсък срещу Уралочка на 19 декември в Екатеринбург. Тогава момичетата на Владимир Орлов водеха с 13:12 в тайбрека, но загубиха следващите три разигравания, а с това и мача. В този мач в състава на пловдивчанки играха напусналите впоследствие Десислава Николова и Алекзандра Холстън, но пък новите попълнения Христина Вучкова и Емилия Димитрова все още не бяха част от групата на „жълто-сините“. Ново в състава на Уралочка пък е името на 21-годишния диагонал Ксения Смирнова, която се присъедини към клуба непосредствено след срещата с Марица.

 В периода от 1980 до 1995 година Уралочка става клубен шампион на Европа осем пъти, като само сънародничките им от московския Динамо ги водят по брой континентални титли. Тимът от Екатеринбург завършва шест пъти със сребърни и три пъти с бронзови медали от най-силното клубно състезание в Европа. Уралочка печели и един трофей от втория по сила евротурнир – за Купата на носителите на купи. Още четири пъти е бил финалист в различните континентални клубни надпревари. 25 пъти отборът е шампион на страната си (11 пъти на СССР и 14 пъти на Русия), а три пъти е вдигал и Купата на Съветския съюз. От 1969 година насам старши-треньор в клуба е легендарният Николай Карпол, който сега е на 81 години. Под негово ръководство „Сборная“ е печелила две олимпийски, една световна и седем европейски титли.

 През 2019 година Уралочка завърши с бронзовите медали от първенството на Русия и на четвърто място в турнира за националната купа. В момента е на трето място в Суперлигата с 12 победи и 37 точки от 15 изиграни мача, изоставайки само на една победа от лидерите Локомотив (Калининград) и Динамо Казан (Казан).

Голямата звезда на тима – руската националка Ксения Парубец, води индивидуалната класация на реализаторите в груповата фаза на Шампионската лига със 120 отбелязани точки дотук. Първа е по този показател и в шампионата на Русия с 326 точки. Освен с Парубец, Уралочка разполага с още две руски националки – разпределителката Татяна Романова и либерото Даря Пилипенко, а трите чужденки в състава са от Беларус, Куба и Украйна.


Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени