Eмисия новини
от 09.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лионел Меси и Люис Хамилтън спечелиха „Спортен Оскар“ за 2019 година

Люис Хамълтън
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Звездата на Барселона Лионел Меси и пилотът на Мерцедес Люис Хамилтън спечелиха световната награда за спорт Laureus за 2019 година.

Призът, който  се счита за "Спортен Оскар“, се връчва на спортисти за постиженията им през предишната година. През 2019  Меси спечели шестата си "Златна топка", а Хамилтън за шести път стана шампион във Формула 1.


За първи път в историята на наградите двама спортисти печелят отличието, а Меси е първия представител на отборните спортове, получил тази награда. Футболистът не присъства на церемонията, но отправи видеопослние.

"Искам да се извиня, че не успях да дойда на церемонията по награждаването и да благодаря за това признание. Това е специална и много важна награда. За мен беше чест да бъда първият отборен играч, получил този приз. Обикновено той се дава на представители от индивидуалните спортове. Искам да благодаря на моите съотборници, семейството и феновете, които ме подкрепят. Дано един ден отново да се срещнем“, каза Меси.


Лионел Меси и Люис Хамълтън спечелиха Laureus в конкуренцията на тенисиста Рафаел Надал, голфъра Тайгър Уудс, лекоатлета Елиуд Кипчоге и състезателя по мотоциклетизъм Марк Маркес.

Виталий Кличко

 За спортистка на 2019 година пък беше определена състезателката по спортна гимнастика Симон Байлс (САЩ), който спечели пет златни отличия на световното първенство .
 Байлс заслужи признанието за трети път в последните четири години.

За отбор на годината беше избран световният шампион по ръгби Южна Африка, който изпревари футболния Ливърпул и националния тим на САЩ за жени.

22-годишният колоездач Еган Бернал от Колумбия заслужи наградата за пробив в световния спорт след като стана най-младият победител в Тур дьо Франс от 110 години.

Германската легенда Дирк Новицки пък беше отличен за цялостни постижения за приноса си към баскетбола.

Дирк Новитски

Сергей Бубка

БНР подкасти:

Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!