Eмисия новини
от 12.00 часа
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бурята Денис продължава с наводненията във Великобритания

| обновено на 18.02.20 в 09:19
Снимка: БГНЕС

Бурята Денис продължава да предизвиква наводнение в редица британски градове.

Властите препоръчаха на жителите на Уостършир да напуснат домовете си, след като водите на река Севърн излязоха извън коритото, предаде АФП.

Над 200 предупреждения за наводнения има в Англия, Уелс и Шотландия. На места има ветрове със скорост от 140 км в час, а количеството валежи, което се изсипа за 48 часа е над обичайната месечна норма.

Жена загина в резултат на наводненията във Великобритания, причинени от бурата Денис. Стотици британци прекараха нощта извън довомете.

Едни от най-тежко засегнаните от бурята Денис райони са Южен Уелс и източните английските графства Херефордшър, Уустършър и Шрошшър.

Повече от 400 домове в страната бяха наводнени, по данни на Агенцията за околната среда, като се очаква броят им да расте.

През нощта полицията посъветва жителите на няколко села  по поречието на река Севърн да напуснат домовете си, поради опасения, че издигнаните предпазни заграждения през 2007 година, след тогавашните наводнения, няма да издържат напора на водата. 55-годишната Ивон Буут бе намерена удавена след като водната стихия погълнала колата й близо до селището Тенбъри Уелс.

Транспортът продължава да е нарушен на много места. Затворени са училища. Министърът на околната среда в сянка Люк Полард заяви, че е „безобразие, че Борис Джонсън е отказал да посети засегнатите общности“, но министърът на околната среда Джорж Юстис защити премиера , като каза за Би Би Си, че „правителството не може да защити всеки дом“.

Юстис допълни, че от 2015 година властите са похарчили около 2,5 милиарда паунда  за борба с природни бедствия и са заделени оше 4 млрд. през следващите 5 години.

Бурята Денис засегна и Франция, където около 2 хиляди души останаха без електричество в северозападната част на страната.
Новините на БНР – във Facebook, Instagram, Viber, YouTube и Telegram.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Горещи теми

Войната в Украйна

Най-четени